KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

1,200 judiska professorer vädjar till senaten att avvisa kontroversiell definition av antisemitism

Antisemitism bill accused of silencing criticism against Israel, claim professors.

Some 1,200 Jewish university professors har undertecknat ett starkt formulerat uttalande som avvisar en kontroversiell definition av antisemitism som USA:s senat överväger att kodifiera i federallagen.
Uttalandet från Concerned Jewish Faculty Against Antisemitism levererades till nyckelmedlemmar i kongressen, inklusive senatens demokrater, medlemmar av utbildnings- och arbetskraftskommittén i Representanthuset samt Bidens Vita husets samordnare med den amerikanska judiska gemenskapen.
De judiska professorns uttalande motsätter sig varje försök att införliva International Holocaust Remembrance Alliance-definitionen av antisemitism i federallagen, som de säger sammanblandar antisemitism med kritik mot staten Israel. Bland undertecknarna finns Harvard Law Professor Lawrence Tribe, journalist och professor Peter Beinart samt Yale law och history professor Samuel Moyn.

Definitionen har kommit under stark kritik för att påstå att manifestationer av antisemitism ”kan inkludera riktade attacker mot staten Israel, uppfattad som en judisk kollektivitet.” Den ger flera exempel, som: ”Förnekande av det judiska folkets rätt till självbestämmande, t.ex. genom att hävda att existensen av en stat i Israel är ett rasistiskt företag.”
Professorns uttalande lyder: ”Kritik av staten Israel, den israeliska regeringen, policys från Israels regering eller den sionistiska ideologin är inte – i sig själv – antisemitisk.”
Tidigare denna månad, i ett försök att bekämpa antisemitiskt tal på college-campus, röstade Representanthuset överväldigande för Antisemitism Awareness Act, som använder den kontroversiella IHRA-definitionen. Senate-ledarna i båda partierna funderar nu på om den har tillräckligt med stöd för att komma till omröstning i deras kammare. Samtidigt har upp till 40 stater antingen införlivat den kontroversiella definitionen i delstatslagen eller antagit den genom resolution. Senast förra veckan röstade den republikandominerade North Carolina House of Representatives överväldigande för The Shalom Act med hjälp av IHRA-definitionen och skickade den till delstatsenaten. Över hela världen har 35 länder antagit den.

Professorn säger att i ett försök att tysta kritik av Israel skulle lagen kränka yttrandefriheten, trampa på akademisk frihet och underminera judarnas säkerhet.
”Vårt enhälliga motstånd mot den här lagen bidrar till att uppmärksamma vad som faktiskt kan vara en tyst majoritet av judiska lärare och studenter på universitets-campus som under de senaste sex månaderna har varit ganska tysta, men nu tar ett gemensamt ställningstagande mot den här lagen i synnerhet, men också den bredare förväxlingen av antisemitism,” sa Jonathan Feingold, en lagprofessor vid Boston University School of Law och en av ledarna bakom uttalandet.
Feingold, som har följt lagar som antagits av republikandominerande delstatsregeringar som gör det olagligt att diskutera rasism, sexuell läggning eller den fullständiga historien om USA, ser Antisemitism Awareness Act som en del av en större attack mot akademisk frihet, första ändringsrätten och initiativ för mångfald och inkludering.