Sök
Stäng denna sökruta.

Kristen politiker väntar på finsk domstols utslag angående hatbrottsanklagelser – igen

Päivi Räsänen hävdar att att citera Bibeln inte bör vara ett brott i en demokrati.

Fakta är samma. Argumenten är desamma. Men under två dagar i en appellationsdomstol i Helsingfors gick åklagare och försvarare igenom de argument som tidigare friade den finska politikern Päivi Räsänen och evangeliförsamlingen biskop Juhana Pohjola från anklagelser om kriminell anstiftan mot en minoritetsgrupp.

Åklagarna hävdade att det hade skett ett misstag förra mars. De säger att tingsrätten felaktigt bedömde bevisningen och satte tröskeln för ”anstiftan” för högt. Enligt dem bör ett häfte som den tidigare inrikesministern publicerade med en konservativ luthersk press år 2004 och kommentarer hon gjorde om homosexualitet på Twitter och i en nationell radiokanal 2019 bedömas som hatfullt tal.

Åklagare Anu Mantila säger att Räsänens kommentarer inte bara är obehagliga och kränkande, utan även skadliga. ”Kränkande tal har en skadlig effekt på människor”, säger hon.

Mantila sa att Räsänens uttalanden karakteriserade homosexualitet som omoraliskt och som en psykosocial utvecklingsstörning. Räsänen beskriver samkönat attraktion som ohälsosam och onormal – något som kräver behandling. Enligt staten ”förminskar och förnedrar” detta homosexuella.

”Om du lägger samman alla uttalanden”, sa Mantila, ”är det tydligt att de är förnedrande mot homosexuella. Att fördöma homosexuella handlingar fördömer homosexuella som människor.”

Åklagaren hävdade också att det inte finns något religiöst försvar för den typen av hatfullt tal. ”Du kan inte säga vad som helst under täckmanteln av religion”, sa Mantila. ”Du kan hänvisa till Bibeln, men det är Räsänens tolkning och åsikt om bibelverserna som är kriminell.”

Räsänen å andra sidan driver en frihet av tal-argument. ”Du behöver inte hålla med om mina övertygelser för att hålla med om att i en demokratiskt samhälle bör alla ha rätt att tala fritt”, säger hon. ”Yttrandefrihet och trosfrihet garanteras i den finska grundlagen och i varje betydande mänskliga rättighetskonvention.”

Den finska politikern, en ledare för det lilla, center-höger Kristdemokratiska partiet som ingår i regeringskoalitionen, anser också att hennes fall är avgörande för framtiden för religionsfriheten i Finland. ”Om vi förlorar”, säger hon, ”skulle vem som helst som hänvisar till eller predikar från Bibeln eller publicerar material om dessa läror kunna åtalas.”

En av Räsänens påstådda anstiftningar är ett bibelcitat. Hon publicerade Romarbrevet 1:24-27 på Twitter för att kritisera Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finland för dess anknytning till ett Pride-evenemang i Helsingfors. Den nationella kyrkan utför inte samkönade äktenskap, men har blivit alltmer stöttande för HBTQ-kristna. Räsänen ledde oppositionen mot antagandet av en lag som erkänner samkönade äktenskap 2017.

När hon försvarade sina ord som enkla uttryck för bibliska läror om sexualitet sa Räsänen att domstolen nu måste avgöra om ”kristna övertygelser betraktas som en kriminell handling i dagens Finland.”

Räsänens advokater ser detta som en avgörande strid för religionsfriheten i