Konferensen som äger rum 6-10 september i Neuendettelsau, Tyskland, utforskar temat ”Hopp i en bräcklig värld.” I sitt tal talade Mtata om hur diakoni, kyrkans tjänst, kan anpassa sig till Guds plan att ge hopp och en framtid till alla människor. ”Hur kan ekumenisk diakoni vara en källa till hopp i en värld präglad av bräcklighet?,” frågade han. ”Är världen i ett bräckligt tillstånd?”
Han sa att olika livsformer är i allvarlig bräcklighet. ”Denna bräcklighet är inte bara utsatthet för sårbarhet orsakad av våld, utan också orsakad av alla former av fattigdom och försummelse som minskar livskvaliteten eller tillgången till ett rikligt liv för alla människor,” förklarade han. ”Tyvärr är denna bräcklighet inte lika fördelad.”
Det är strukturbaserat, tillade han. ”Vissa delar av världen är mer bräckliga än andra,” sa han. ”Vissa sektorer av samhället är mer bräckliga än andra.”
Bräcklighet är en rättvisefråga, sa Mtata. ”Om ekumenisk diakoni ska ge hopp till en bräcklig värld, måste den ta itu med våldet, försummandet och rättvisedelarna som förnekar alla människor hopp,” sa han. ”Denna bräcklighet är uppenbar i många områden men särskilt inom ekonomi, samhälle, styrning och miljö.”
Ekonomisk bräcklighet är ett system av våldsamma relationer där en del av världen har en parasitär relation till den andra, fortsatte Mtata. ”Om ekumenisk diakoni ska ge hopp till världen måste den inte bara ta itu med de omedelbara ekonomiska behoven hos dem som lider av sådan ekonomiskt våld, den måste också ta itu med de strukturella orättvisorna som upprätthåller sådant lidande och bräcklighet,” sa han.
Han tog också upp social bräcklighet, styrningsbräcklighet och miljöbräcklighet. ”Idag upplevs social bräcklighet också djupt där social polarisering baserat på olika former av identitetspolitik skapar skillnader inom områden som hälsa och utbildning,” sa han. ”En av de största orsakerna till bräcklighet idag är bristande styrning i många delar av världen där det finns en växande brist på respekt för demokrati och för mänsklig värdighet,” sa han. ”Även i länder som tidigare var kända som förespråkare för demokrati kan vi se många tecken på påfrestning.”
För att bemöta dessa typer av bräcklighet sa Mtata att kyrkan måste återupprätta en teologi om omsorgssamhällen. ”Denna teologi om omvårdnad och medkänsla måste, samtidigt som den tar itu med de nuvarande behoven, också ta itu med de strukturella förhållanden som orsakar smärtan,” sa han. ”Teologin om diakoni som streevar efter att ge hopp till den bräckliga världen måste orientera sig inte bara mot att plåstra om såren utan också mot att stoppa skadan.”
[Läs mer om Kenneth Mtatas keynote-tal här.](https://www.oikoumene.org/resources/documents/keynote-address-by-rev-dr-kenneth-mtata-diakonia-of-hope-in-a-fragile-world)
[Mera information om Diakonia och ekumenisk solidaritet hittar du här.](https://www.oikoumene.org/what-we-do/diakonia-and-ecumenical-solidarity)