Sök
Stäng denna sökruta.

WCC reflekterar över klimaträttvisa under indisk-tysk teologisk sammankomst

Dinesh Suna, samordnare för Världskyrkornas ekumeniska vattenkommitté, bidrog med ett papper till ett sammankomst, "Indisk-tyska teologer möts: Mission ur en postkolonial perspektiv," som hölls mellan 4-7 september i Breklum, Tyskland.

Arrangerat av Zentrum für Mission und Ökumene-Nordkirche weltweit, utforskade programmet hur den kristna missionen idag inte längre kan förstås isolerad från de pågående arven av kolonialismen. I sitt papper, med titeln ”Redemption of ecological sins of colonisation: Climate and water justice now!” utforskade Suna det komplexa förhållandet mellan kolonisering och klimatförändring, genom att undersöka de historiska mönstren och moderna konsekvenser som sammanflätar dessa två fenomen. ”Genom att förstå denna koppling kan vi få värdefulla insikter i konsekvenserna av kolonisering och utveckla hållbara strategier för framtiden,” skrev han. ”Det finns en betydande koppling mellan kolonisering och klimatförändring på grund av historiska metoder, exploatering av naturresurser och konsekvenserna för de koloniserade regionerna.”

Suna påpekade de sätt på vilka arvet av kolonisering fortfarande är i dagen. ”Utvinningen av värdefulla resurser, ofta medföljande miljöförstörelse, har lämnat många regioner utarmade och sårbara,” skrev han. ”Dessutom kan inte inverkan på mänsklig värdighet ignoreras.”

Han noterade att institutionen av slaveriet dehumaniserade miljontals individer. ”Slaveriet kränkte inte bara grundläggande mänskliga rättigheter utan förstärkte också en cykel av generationstrauma och kulturell utplåning som fortfarande känns idag,” skrev han. ”Bibeln innehåller talrika undervisningar om rättvisa, rättvisa och värdighet för alla människor.”

Enligt Suna kan vi också kalla kolonisering en synd. ”Att adressera denna obalans kräver en mångfasetterad strategi,” skrev han. ”Först och främst finns det behov av ekonomisk ersättning.”