Sök
Stäng denna sökruta.

Bethlehem och dess basilika är hoppets tecken för hela mänskligheten, berättar Jerusalems patriark för WCC

Betlehem och dess basilika är tecken på hopp, inte bara för en gemenskap eller kyrka, utan för hela den mänskliga familjen, meddelade Hans Beatitude Patriark Theophilus III av Jerusalem och Allt Palestina vid en sammankomst vid Världsrådet för Kyrkor i Genève.

Hans Höghet patriark Theophilos III talade vid den 12 september öppning av utställningen ”Bethlehem Reborn – Palestina – underverk av födelsens basilika” om renoveringen och restaureringen av Kyrkan i födelsestaden Bethlehem.

”Dagligen besöker pilgrimer av alla trosuppfattningar och ingen denna plats, dragna, som de gamla mager dragna av en hoppets stjärna i sina hjärtan. En hoppets stjärna för en bättre värld. En hoppets stjärna för den frid ’som överträffar allt förstånd’ (Fili. 4:7)”, sa patriarken till Palestinska tjänstemän och runt 50 diplomater och andra gäster.

Kristet närvaro

”Eftersom vi kämpar för att bevara en livlig och levande kristen närvaro i det heliga landet inför en återkomst av radikalism och hat i samhället och i en värld som försätts djupare och djupare i förvirring och förtvivlan har den allmänna andliga kallelsen för Bethlehem och Basilika aldrig varit mer akut.”

Patriark Theophilos sa att kyrkan inte bara är en arkeologisk plats eller museum: ”Den är ett levande vittne om hopp, ljus och liv.”

Utställningen, som markerar den första renoveringen av Kyrkan i födelsestaden på hundratals år, har besökt olika städer runt om i världen, inklusive Paris, Rom och andra delar av Italien. Efter fyra veckor i Genève kommer den att flyttas till Washington, DC, i november.

Generalsekreteraren för Världsrådet för kyrkor, Rev. Prof. Dr Jerry Pillay, sa att utställningen firar resultatet av ett fruktbart samarbete med partner i Palestina.

”Vi är också här för att fira våra kyrkors kontinuerliga närvaro och vittnesbörd i det heliga landet. Dessutom är vi här för att fira Bethlehem, fredens stad”, sa Pillay vid sammankomsten.

”Bethlehem uppmanar oss till rättvisa medan dess folk lider av uppdelning och skillnader. Gatorna som bevittnat profeter och kungars fotsteg eka nu av ropen på rättvisa och självbestämmande. Stadens murar och födelsekyrkan berättar historier om motstånd, uthållighet och en outtröttlig engagemang för en rättvis sak.”

Pillay sa att Bethlehem kallar världen till hopp trots vägspärrar, hinder och pågående konflikter.

”Låt oss finna inspiration från denna heliga plats för att arbeta outtröttligt för en värld där dessa ideal blir verklighet för alla”, sa generalsekreteraren för WCC.

Dr Ramzi Khoury, medlem i den Palestinska befrielseorganisationens verkställande kommitté och ordförande i Höga presidiekommittén för kyrkoärenden, talade om vad hans folk vill ha.

”Vår begäran är att vårt folk ska leva ett värdigt liv fritt från ockupation, som vilket annat nation som helst i världen, för att bygga en framgångsrik framtid och bevara den kvarvarande palestinska kristna närvaron i det heliga landet med er hjälp”, sa Khoury.

”Vårt folk är trots alla hinder som nämns, och mer, ett uthålligt folk som värnar om sin kultur och sina heliga platser.”

Han noterade att Kyrkan i födelsestaden är en av de äldsta kyrkorna i världen och dateras tillbaka till 313 e.Kr. År 2013 genomgick den renovering för att återställa den till sitt ursprungliga tillstånd.