Antalet bedrägerier ökar generellt, men går även i vågor. Äldre drabbas värst, enligt Sparbanken. I samband med utbetalningar av pension, lön samt el-stöd och skatteåterbäring drabbas flest och många pensionärer är oroliga.
Flera i våra föreningar har blivit bedragna och bedragarna blir alltmer sofistikerade med proffsigare metoder, berättar Erik Peters, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Leksand. Många har blivit uppringda och telefonen har blivit en skräck. Det finns en allmän oro som har ökat i takt med att det kommer allt fler sådana här samtal, fortsätter Erik Peters.
Angreppen kommer också via mejl och sms. Avsändaren utger sig för att vara från banken och kunden uppmanas klicka på en länk, signera något med Bank-id eller lämna ut kortuppgifter. Sedan länsas kortet och pengarna är borta. För att minska oron och risken för att bli utsatt har PRO och Sparbanken i Leksand börjat med en gemensam informations-satsning.
Med sådana här informationsinsatser kan man förhoppningsvis känna sig lite tryggare i hur man ska agera när samtalet kommer, hoppas Erik Peters. Informationsträffar har genomförts i Rättvik, Leksand och Siljansnäs. Planen är att fortsätta satsningen och ta konceptet vidare i bygden.
Dessvärre tror vi att bedrägerier är något som vi får leva med framåt. Vi på banken har ett ansvar i att informera och lyfta problematiken för våra kunder för att i största möjliga mån förebygga att det händer, säger Claes Edberg, affärschef på Leksands Sparbank. Alla kan råka ut för bedrägeriförsök, men vi ser samtidigt tydliga tendenser att äldre människor drabbas i större utsträckning, fortsätter Claes Edberg.
Antalet anmälda bedrägerier är större än någonsin, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå), enligt Sparbanken. Det är också något som märkts på Leksands Sparbank.
MONIKA EKSTRÖM GOMÉR.