Den 14 september rapporterades det att minst 8 000 personer hade dött och 10 000 var fortfarande saknade, mitt i en snabbt stigande dödssiffra från den tsunami-liknande stormen.
Stormen slog till mot Libyens östra kust den 10 september och träffade städer som Benghazi, Cyrene, Al-Bayda, Al-Marji och hamnstaden Derna. Derna drabbades särskilt hårt, där myndigheterna säger att 25 procent av staden har förstörts.
Ärkebiskopen Samy Fawzy från Alexandria-regionen inom den anglikanska kyrkan uttryckte sorg över denna katastrof som har krävt livet av många av våra bröder och systrar i Libyen. ”Vi ber om barmhärtighet och fred för offrens familjer och om en fullständig återhämtning för de skadade”, sa Fawzy i ett kort uttalande. Hans stift omfattar över 10 länder, inklusive Libyen, Etiopien och Egypten.
Libyen har varit i kaos sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011. Två myndigheter, den FN-erkända nationella enhetsregeringen i väst och den Nationella armén för stabilitet i öst, konkurrerar om att styra det oljerika landet.
Den 11 september vädjade regeringsrepresentanter till vänliga nationer och internationella hjälporganisationer att skicka hjälp till de drabbade samhällena. Myndigheterna tillkännagav en tre dagars sorgeperiod i de drabbade områdena, som tidigare hade förklarats som katastrofzoner.
Ärkebiskop Fawzy välkomnade sin regerings respons, efter att den beordrade snabb humanitär hjälp via sjö och luft till Libyen samt Marocko som drabbats av en jordbävningskatastrof.
Enligt nyhetsrapporter är den senaste katastrofen den värsta i östra Libyen sedan 1963, då en jordbävning ödelade staden Al-Marji.
Libyen är över 90 procent muslimskt, med kristna samfund som en minoritet. Den koptisk-ortodoxa kyrkan är den största kristna gruppen, men det finns också en romersk-katolsk befolkning. I huvudstaden Tripoli finns en anglikansk församling bestående av flyktingar och migrantarbetare.
Relieforganisationer med bas i olika religioner, tillsammans med FN-organisationer och partners, arbetar för att hjälpa i katastrofen. Den brittiska organisationen Islamic Relief Worldwide säger att de samarbetar med lokala partner för att leverera matpaket, filtar, madrasser och vital hjälp.
Internationella federationen av Röda Korset och Röda halvmånen har varnat för att dödssiffran är enorm, medan Margaret Harris, talesperson för FN:s världshälsoorganisation, säger att översvämningen av ”episka proportioner” har påverkat 1,8 miljoner människor och skadat och förstört sjukhus.
”Det har inte varit en storm som denna i regionen inom levande minne, så det är en chock”, sa Harris.
Samtidigt framhåller vissa kyrkoledare och klimataktivister att detta är en del av den globala klimatkrisen. ”Den libyska katastrofen är mycket fruktansvärd”, sa pastor Nicta Lubaale, generalsekreterare för Organisationen för afrikanska etablerade kyrkor. ”Men vi måste vara nyktra. När samtalet är över, var är vi då? Jag ser mycket fokus på förhindrande, men det finns en fråga om anpassning. Frågan om förlust och skada.”