På torsdagen meddelade Vatikanen att påven Franciskus’ sändebud, kardinal Matteo Zuppi, hade ”öppna och hjärtliga” samtal i Peking med en kinesisk regeringstjänsteman om behovet av att hitta vägar till fred i Ukraina.
I mötet med Li Hui, Kinas särskilda sändebud för Eurasiska Angelegenheter, diskuterade den italienska kardinalen även frågan om livsmedelstrygghet och blockerade spannmålsexporter från Ukraina.
Mötet, som ”ägde rum i en öppen och hjärtlig atmosfär, ägnades åt kriget i Ukraina och dess dramatiska konsekvenser”, säger ett uttalande.
De båda sidorna underströk ”behovet av att kombinera ansträngningar för att främja dialog och hitta vägar som leder till fred,” tillade Vatikanen.
Sedan ryska styrkor ryckte in i Ukraina i februari 2022 har Kina avstått från att fördöma sin allierade Moskva, även om man upprepade gånger har krävt eldupphör och en politisk lösning på krisen.
Innan sitt uppdrag i Peking besökte Zuppi Kiev och Moskva i juni och Washington i juli som en del av Heliga stolen hittills misslyckade försök att få Ukraina och Ryssland närmare förhandlingsbordet.
Kinas vilja att hålla samtal med den påvliga sändebudet har ansetts betydelsefullt, med tanke på de svåra relationerna mellan Peking och Vatikanen.
Vatikanen har bilaterala relationer med demokratiskt styrda Taiwan men inte Kina, som betraktar ön som en del av sitt territorium. Vatikanen är den enda staten i Europa som erkänner Taipei.
Kinas relationer med Vatikanen har också varit ansträngda på grund av oenigheter om utnämningen av biskopar i Kina. Vatikanen klagar över att Peking vid flera tillfällen ensidigt utnämnt biskopar och därmed brutit mot ett historiskt avtal från 2018.