Sök
Stäng denna sökruta.

Påven tar emot ny rysk sändebud, lovar att fortsätta fredsmis

På måndagen välkomnade påven Franciskus Rysslands nya ambassadör till Vatikanen och sade att han var besluten att fortsätta sina freds- och humanitära initiativ för Ukraina.

På måndagen välkomnade påven Franciskus Rysslands nya ambassadör till Vatikanen och sändebudet berättade att påven hade berättat för honom att han var fast besluten att fortsätta med sina freds- och humanitära initiativ för Ukraina.
Sändebudet, Ivan Soltanovsky, sa att Franciskus även hade berättat för honom att han ville ha ett annat möte med patriark Kirill, ledaren för den rysk-ortodoxa kyrkan, som starkt har stött president Vladimir Putins invasion av Ukraina.
Soltanovsky, en 68-årig karriärdiplomat, överlämnade sina ackrediteringshandlingar till Franciskus i Vatikanen och efterträder Alexander Avdeev, som var ambassadör när Ryssland invaderade Ukraina.
Franciskus besökte den ryska ambassaden i Rom i en oväntad visit dagen efter invasionen den 24 februari 2022 för att uttrycka sin oro för Avdeev.
”Påven Franciskus uttryckte sitt intresse för att fortsätta fredsmissionen,” berättade Soltanovsky efteråt för nyhetsbyrån RIA Novosti och hänvisade till ansträngningarna från påvens särskilda sändebud, den italienske kardinalen Matteo Zuppi.
Zuppi har besökt Kyiv, Moskva, Washington och Peking och ska snart återvända till Ryssland.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har sagt att han är redo att träffa Zuppi, ett möte som inte ägde rum under kardinalens första resa till Moskva i juni, då han mottogs av lägre rankade ryska tjänstemän.
Efter att Ukraina tydligt gjort klart att man inte var öppen för Vatikanens medling om inte Ryssland uppfyllde alla Kyivs krav, inklusive en total rysk reträtt, har Zuppis uppdrag koncentrerats på att få stöd för humanitära insatser.
Det inkluderar återförandet av ukrainska barn. Kyiv uppskattar att nästan 19 500 barn har förts till Ryssland eller den ryskockuperade Krim sedan krigets början, vilket man fördömer som olagliga deportationer.
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdade i mars en arresteringsorder mot Putin, där man anklagar honom för krigsbrott genom att olagligt deportera hundratals barn från Ukraina. Ryssland, som inte är medlem i ICC, förnekar att man har begått krigsbrott.
Soltanovsky berättade också för RIA Novosti att påven hade sagt till honom att han ville träffa patriark Kirill igen.
Kirill har entusiastiskt stött Rysslands invasion av Ukraina, som patriarken ser som en borg mot vad han anser vara ett förfallet västerland.
Ett möte mellan Franciskus och Kirill i Kuba 2016 var det första mötet mellan en påve och en rysk-ortodox patriark sedan det stora schismat år 1054 som delade kristendomen i östra och västra grenar.
Två försök att arrangera ett andra möte förra året, ett i Jerusalem och ett annat i Kazakstan, misslyckades på grund av diplomatiska svårigheter relaterade till konflikten i Ukraina.