Två biskopar från fastlandet Kina väntas delta i ett stort möte i Vatikanen nästa månad, meddelade tjänstemän på torsdag, vilket är ett positivt tecken efter de senaste spänningarna mellan Heliga stolen och Peking. De två biskoparna valdes av sina broderbiskopar i Kina, vilket innebär att de förmodligen fått godkännande från den kommunistiska regeringen, som har stor makt över den kinesiska katolska kyrkan. Anthony Yao Shun från Jining och Joseph Yang Yongqiang från Zhoucun kommer att närvara vid en presskonferens, berättade tjänstemännen.
Efter att de föreslagits av den lokala kyrkan, utsåg påve Franciskus dem som två av sina personliga nomineringar till biskopsmötet, som är känt som synoden och pågår en månad. De förväntas delta under hela synoden. Två andra kinesiska biskopar fick regeringens tillstånd att delta i en annan synod för första gången 2018, men stannade inte under hela mötet. En biskop från Hongkong och en från Taiwan, som Peking hävdar som sitt territorium, kommer också att delta.
Peking har följt en politik för ”sinisering” av religion, där man försöker utrota främmande inflytande och tvinga till lydnad gentemot Kommunistpartiet. Ett banbrytande avtal från 2018 mellan Vatikanen och Kina om utnämningen av biskopar har varit osäkert, och Vatikanen har klagat över att Peking har brutit avtalet vid flera tillfällen. För två månader sedan reprimanderade Vatikanen Peking för att inte ha rådfrågat angående överflyttningen av två biskopar från en stift till ett annat.
Under sin resa tidigare denna månad till Mongoliet, som har en lång gräns med Kina, gjorde Franciskus flera övertaganden gentemot Peking i ett uppenbart försök att överbrygga de senaste spänningarna. Vid ett tillfälle kallade han kineserna ett ”ädelmodigt” folk och uppmanade katoliker i Kina att vara ”goda kristna och goda medborgare”. Vid ett annat tillfälle sa han att regeringar inget har att frukta från Katolska kyrkan eftersom den inte har någon politisk agenda.
Synoden som äger rum från den 4 till 29 oktober har förberetts under två år, då katoliker runt om i världen tillfrågats om deras syn på kyrkans framtid. De som stöder mötet välkomnar samrådet som en möjlighet att förändra kyrkans maktdynamik och ge en större röst åt lekmän, inklusive kvinnor, och personer i marginaliserade samhällsgrupper. Konservativa anser att processen har varit ett slöseri med tid, kan undergräva den hierarkiska strukturen i den nästan 1,3 miljarder medlemmar stora kyrkan och på sikt kunna förtvaga den traditionella läran. En andra och avslutande session kommer att hållas 2024.
Ungefär 365 ”medlemmar” med rösträtt kommer att närvara, tillsammans med cirka 100 andra deltagare som observatörer och ombud från andra kristna kyrkor. Kvinnor kommer att få rösta för första gången.