Ordföranden för Kommissionen för rasrättvisa inom Engelska kyrkan (ACRJ) säger att kyrkan har verkliga problem med styrning och insamling av data. Lord Paul Boateng talade med Premier efter publiceringen av kommissionens tredje halvårsrapport. Han sa att eftersom kyrkan inte har korrekta data är det omöjligt att veta hur många människor inom kyrkan som tillhör den globala majoritetens arv eller som tillhör den svarta, asiatiska eller etniska minoriteten: ”Kommissionens roll är att pressa kyrkan att genomföra förändringar. Det har skett framsteg, men det har varit begränsat och det finns fortfarande en bit kvar att gå.
”Hindren är problemen inom Engelska kyrkan när det gäller effektiv styrning, inte bara inom området för rasrättvisa, utan inom alla områden. Den har också verkliga problem med insamling av data. De håller helt enkelt inte ordning på datan, vilket verkligen inte är tillräckligt bra för en institution i det 21:a århundradet.”
ACRJ:s roll är att driva betydande kulturella och strukturella förändringar inom Engelska kyrkan när det gäller frågor om rasrättvisa. Dess uppgift är att övervaka, hålla ansvarig och stödja genomförandet av de fyrtiosju rekommendationerna från Ärkebiskoparnas antirasismarbetsgrupp som presenterades i arbetsgruppens rapport ”Från klagan till handling” 2021.
Lord Boateng tillade: ”Engelska kyrkan har varit upptagen med en rad olika frågor och i samband med det har jag befarar att rättvisa förbises alltför ofta. Och det finns ett pris att betala för det. Om vi inte skapar en varm och välkomnande kyrka, som är försonad med sin historia, där en del är obestridligt syndig, och slaveriet är en del av det, men som nu går framåt på sätt som är inkluderande och emot rasism, så är allt som står i vägen för det en hämsko, ett hinder för vår gemenskap med vår Herre. Så det finns strukturella och institutionella problem som Engelska kyrkan ännu måste möta och ta itu med på ett tillräckligt sätt.”
Ärkebiskopen av Canterbury kommenterade den tredje rapporten: ”När vi når halvvägspunkten för kommissionens viktiga arbete är det uppmuntrande att höra om de framsteg som har gjorts för att se till att kyrkan är en plats där alla Guds barn känner sig välkomna och värdefulla. Jag är dock inte naiv och förstår att det finns mycket mer att göra om vi ska vara en kyrka som speglar Kristi öppna armar vid korset och riktar sig till alla. Jag hoppas att de kommande arton månaderna av kommissionens arbete fortsätter att utmana kyrkan att reflektera, ångra sig och förvandlas – och i snabb takt. Jag fortsätter att be för kommissionen och enheten för rasrättvisa, för dem som ger sin tid och expertis till detta arbete, och för alla som påverkas av orättvisa, rasism och förtryck som inte har någon plats i Guds kyrka.”
Ärkebiskopen av York sa: ”Det är viktigt att vi fortsätter lyssna och lära av kommissionen. Vi måste agera snabbt för att riva ner de hinder som fortfarande finns om vi någonsin ska kunna omvandla vårt arbete och vittnesbörd och vara en kyrka som hedrar, värdesätter och ger röst åt alla Guds barn.”
Kommissionen rapporterar till ärkebiskoparna var sjätte månad med rekommendationer för att hjälpa ärkebiskoparna att uppfylla sina åtaganden att identifiera, svara på och utrota systemisk rasism inom kyrkan.