En välbehövlig humanitär konvoj anlände på fredagen till de etniska armenierna som lever i Nagorno-Karabakh och som i praktiken har varit belägrade i över nio månader. Lastbilar sågs på vägen som förbinder den omtvistade regionen med Armenien. Detta följer efter ett rapporterat eldupphör från separatistledare, med myndigheterna i Azerbajdzjan, efter ett dödligt tvådagarsanfall som tycktes sätta slut på en decennier lång konflikt.
Armenien är världens äldsta kristna land, med en historia som sträcker sig över 1 700 år. Kristendomen har spelat en central roll i att forma den armeniska historien.
Baronessan Caroline Cox är en långvarig förespråkare för förföljda kristna och har besökt regionen många gånger. Hon berättade för Premier: ”Jag var precis vid gränsen och i Armenien för bara några dagar sedan och situationen är väldigt, väldigt allvarlig.
”Azerbajdzjan införde en blockad på huvudförsörjningsvägen mellan Armenien och Nagorno-Karabakh förra december och hädanefter har befolkningen i Karabakh lidit enormt av akut brist på mat, medicinska förnödenheter och bränsle. Så de har redan upplevt stor lidelse.”
Nagorno-Karabakh-regionen är befolkad av etniska armenier och har varit en källa till spänningar i flera år. Azerbajdzjan genomförde en blixtoffensiv denna vecka och förklarade att man hade återställt suveräniteten över Karabakh. Det huvudsakligen muslimska landet vill ha en amnesti där Karabakh-armeniska soldater ger upp sina vapen.
Den etniska armeniska ledningen för den utbrytningsregionen sa på fredagen att det ännu inte hade uppnåtts några konkreta resultat från samtalen med Azerbajdzjan om utlovade säkerhetsgarantier eller en amnesti.
Azerbajdzjans utrikesminister Jeyhun Bayramov bekräftade landets beslutsamhet att erbjuda ”alla rättigheter och friheter” till invånarna i Nagorno-Karabakh, inklusive skydd för etniska minoriteter.
Tusentals armeniska familjer sågs ge sig av till flygplatsen i sökandet efter säkerhet, vilket ledde till uppmaningar från separatistledare om att människor inte skulle evakuera. När David Babayan, rådgivare till Samvel Shahramanyan, presidenten för den självutnämnda Republiken Artsakh, tillfrågades om armenierna i Karabakh var i rörelse, sa han till Reuters att det inte fanns någon storskalig förflyttning av människor eftersom regionen i praktiken var belägrad.
”Lachin-korridoren fungerar inte som den borde”, sa han. ”För närvarande måste andra frågor lösas.”
”Situationen är mycket svår: människorna är hungriga, det finns ingen elektricitet, ingen bränsle – vi har många flyktingar.”
På måndagen lyckades Internationella Röda Korsets kommitté göra en leverans genom en annan rutt, men dagen därpå fick en missionsgrupp från Världsrådet för Kyrkor vända tillbaka på order av armén när det återupptagna stridandet bröt ut.
Vita husets talesperson för nationell säkerhet, John Kirby, sa att USA ”är djupt oroade” över Azerbajdzjans militära handlingar och övervakar noga den humanitära situationen.
Caroline Cox uppmanade kristna att be för armenierna i Karabakh: ”Människorna är mycket modiga. De är djupt hängivna kristna. Och vi blir alltid ödmjuka och inspirerade när vi besöker dem på grund av deras dynamiska tro och deras gudstjänst, som är passionerat uppriktig och vacker.”