En delegation från WCC befann sig vid gränsen nära ingången till Lachin Corridor den 19 september när Azerbajdzjans beväpnade styrkor började beskjuta Stepanakert i den etniskt armeniska enklaven Nagorno-Karabach. En vapenvila överenskommelse presenterades av Azerbajdzjan och den ryska försvarsministeriet följande dag. Avtalet kräver fullständig avväpning av de etniskt armeniska styrkorna i Nagorno-Karabach. Avtalet gör det möjligt för Azerbajdzjan att ta kontroll över hela regionen efter en decennielång konflikt om territoriets status där armenierna utgör majoriteten.
”Vi var vittne till de dramatiska händelserna den 19-20 september 2023”, sa generalsekreteraren Pillay och tillade: ”Vi är allvarligt oroade över befolkningens välfärd i regionen efter månader av vad som i praktiken varit en blockad av humanitärt bistånd och nödvändiga tjänster, förvärrat nu av konsekvenserna av nyligen beväpnad våld”.
Pillay vädjade om ”brådskande bistånd till barn, kvinnor och män i regionen för att lindra deras svåra lidande.” Rev. Rita Famos, ordförande för den schweiziska protestantiska kyrkan och medlem av WCC-delegationen, påminde om att ”många uttryckte sin fruktan för etnisk rensning av armenier från en region som deras folk har bebott i århundraden.” Hon betonade att ”den internationella gemenskapen måste noggrant övervaka situationen för att säkerställa att människornas status och lika mänskliga rättigheter garanteras och att deras förluster inte förverkligas.”
Hundratals flyktingar från Nagorno-Karabach har anlänt till Armenien. Där arbetar kyrkorna, regeringen och lokala och internationella organisationer för att ta hand om och stödja dem. Ärkebiskop Vicken Aykazian, också en del av WCC-delegationen och vice moderator för WCC:s centrala kommitté, vädjade till den internationella gemenskapen och alla välvilliga människor att ”stå med det armeniska folket i denna tid av förflyttning och avhysning.” Han betonade: ”Händelserna de senaste dagarna väcker fruktansvärda, smärtsamma minnen av de tragedier som det armeniska folket har genomlidit genom historien och får oss att vara rädda för framtiden för vårt folk och vår unika, urgammal kristna kultur.”
Generalsekreteraren Pillay förklarade att ”under kommande dagar och veckor kommer WCC att samråda noga med sina motsvarigheter inom den internationella gemenskapen om den utvecklande situationen i regionen och fortsätta att hålla bönfull solidaritet med sin medlemskyrka, den armeniska apostoliska kyrkan och ekumeniska partner i Armenien.”
Delegationen ackompanjerades av Peter Prove, direktör för WCC:s kommission för kyrkor i internationella frågor, Carla Khijoyan, programchef för Mellanöstern på WCC, och Dr. Ani Ghazaryan Drissi, programchef för WCC:s kommission för tro och ordning.