I samband med utställningen arrangerade WCC även en dialog om ”Bevarandet av traditionella frön”. Evenemanget erbjöd en unik syn på föränderliga landskap och den betydande rollen som Rural Women’s Assembly spelar i att bevara frön i harmoni med den naturliga världen. Utställningen, som pågår fram till den 30 oktober, delar berättelser om beslutsamhet, motståndskraft, markstrider och den vitala roll som landsbygdens kvinnor spelar när det gäller att upprätthålla livsmedelssystemen.
När han öppnade dialogevenemanget reflekterade Dr Manoj Kurian, koordinator för WCC Ecumenical Advocacy Alliance, att WCC arrangerade utställningen som en gest av solidaritet och stöd som den globala ekumeniska rörelsen har för landsbygdens kvinnoorganisationer och gräsrotsrörelser för tillgång till frön, livsmedelssuveränitet och agroekologiska metoder. ”Allt detta säkerställer att människor över hela världen kan blomstra och leva ett fullständigt och uppfyllande liv utan att underminera medmänniskor och genom att skydda miljön och biologisk mångfald,” sa Kurian. ”Frön är hjärtat av människors kulturer, traditioner, identiteter och livsmedelssystem.”
Han påpekade också att landsbygdens kvinnor är ansvariga för 70% av all jordbruk och livsmedelsproduktion. ”De är i första linjen när det gäller att skydda världens framtid från att konsumeras och marginaliseras av industrin och mänsklig girighet,” sa Kurian. ”Bara fyra agrokemiska företag kontrollerar mer än hälften av den globala frömarknaden.”
Mercia Andrew, som var arrangör för utställningen, sa: ”Som Rural Women’s Assembly är vårt primära fokus att stärka kvinnor och ge dem möjlighet att driva sina egna intressen. Vi siktar på att ta itu med de utmaningar som landsbygdens kvinnor står inför, såsom marktillgång och suveränitet, genom att synliggöra dessa frågor genom community organisation. Att bygga en rörelse innebär att stärka människors självförtroende och förse dem med förmågan att hävda sina rättigheter.”
Hon tillade att hon föreställer sig en värld som inte bara uppnår jämställdhet mellan könen utan också omfördelar rikedom, utrotar fattigdom och utmanar befintliga klyftor. ”Denna vision syftar till att omforma vår värld till en präglad av samklang mellan människor och natur,” sa hon. ”Det är en nödvändig transformation; annars riskerar vi att förlora chansen att skapa en bättre värld.”
Bernd Nilles, direktör för Fastenaktion, sa: ”I strävan att skydda bönders rättigheter att få tillgång, bevara, dela och utveckla frön måste vi också betona bönders rätt att sälja frön. Det är oacceptabelt när regeringar och företag försöker begränsa denna rättighet. Det är inte bara vitalt för deras överlevnad och välbefinnande för jordbrukarfamiljer, utan det stärker också innovation, mångfald och lokal anpassning.”
Nilles uttryckte uppskattning för det nyligen fattade beslutet av Mänskliga rättighetsrådet att inrätta en internationell övervakningsmekanism för bönders rättigheter. ”Detta markerar ett betydande steg framåt, och det är avgörande att vi fortsätter arbeta flitigt för att skydda bönders rättigheter och hålla regeringar ansvariga,” sa Nilles.
Lamalefetsa Phakoe från Lesotho framförde passionerat: ”Vi fungerar som beskyddare av mark, hav, kärlek, liv och vatten, samt vårt ekosystem. Som kvinnor är det uppenbart att vi är livets förvaltare, och livet kräver föda. För att odla mat förlitar vi oss på kombinationen av mark och vatten. Det är därför jag kände mig tvingad att ansluta mig till denna rörelse; den behandlar direkt de grundläggande kraven för att kvinnor ska kunna blomstra i vår värld.”
Phakoe tillade att rörelsen på ett djupgående sätt stärker kvinnor. ”Innan min medverkan hade jag kunskap, men genom denna rörelse har jag skaffat ovärderliga färdigheter och expertis,” sa hon. ”Till exempel var jag inte tidigare involverad i att bevara frön, men som medlem i denna rörelse har jag utvecklat förmågan att bevara frön efter varje skörd. Vi främjar aktivt utbyte av färdigheter och delning av våra samlade erfarenheter.”