Enligt familjerättsjuristen Carola Erixon Gyllenmyr och begravningsentreprenören Conny Sohlberg finns det en viktig fråga som svenska par glömmer att diskutera: den kring livets slut. De ger rådet att prata om döden redan innan giftermålet.
– Ska ni gifta er är det viktigt att planera framåt om livet skulle ta en plötslig vändning. Fundera på om ni behöver ha juridiska dokument, som äktenskapsförord och testamente, på plats och försök tänka både långsiktigt och kortsiktigt. Det inkluderar även livets slut, säger Carola Erixon Gyllenmyr, familjerättsjurist på Familjens jurist.
– Som jurist märker jag att många blir förvånade över sådant som kommer fram när någon avlider, exempelvis i ett testamente eller i Vita Arkivet, och därför är det viktigt att ha en dialog om allt som hör livet till tidigt i relationen. Inte bara för att det sätter grunden för en sund och jämställd relation, utan också för att det skapar en trygghet om något plötsligt skulle hända, fortsätter Carola Erixon Gyllenmyr.
Erixon Gyllenmyr och Sohlberg anser att det är viktigt att prata om hur man vill ha sin begravning. En undersökning visar att 65 procent hade tänkt på hur de ville ha sin begravning, men bara 34 procent hade berättat det för sin livskamrat. Resultaten förvånar inte Conny Sohlberg.
– Det är ett tydligt tecken på att döden och begravning fortfarande är ett känsligt ämne i samhället och att vi inte ens vågar öppna upp oss för våra partners i många fall. För dem som vågar dela med sig kommer det på tal sent i relationen. Att prata om varandras begravning tidigt i äktenskapet ser jag som en stor kärlekshandling, säger Sohlberg.
– Inte bara för att det är ett tecken på att man vill att relationen ska hålla, utan också för att man vågar blotta sina innersta tankar och känslor. Har man pratat om sin begravning underlättar det även för ens partner när man går bort, som slipper fundera över om hen väljer rätt blommor, musik eller andra detaljer, fortsätter han.
”Om begravning” är ett häfte som förklarar praktiska aspekter kring en begravning. Det riktar sig till dem som har frågor om hur begravningar fungerar i Sverige. Det finns också en del som heter: ”Till den som ordnar med min begravning, Mina önskemål.” Tanken är att man där berättar hur man tänker sig sin egen begravning. Där finns möjlighet att svara på frågor genom att kryssa i svarsrutor eller fylla i sina svar på de tomma raderna.
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Fonus. Totalt intervjuades 4 772 personer. Syftet med undersökningen var att få fram målgruppens tankar om ämnet döden. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.
Råd från Fonus:
Det är bra att fundera på hur man vill ha sin egen begravning. Det finns många frågor att ta ställning till, exempelvis om man vill kremeras eller inte, om det finns några särskilda låtar som man vill ska spelas under ceremonin och om man vill ha ett speciellt tema på begravningen. Tänk på att få det nedskrivet, eftersom det är dina anhöriga som ska se till att verkställa planerna efter din bortgång. Ha gärna med din partner under planeringsfasen och fråga hur han eller hon ser på sin egen begravning.