Denis Mukwege, den 68-årige läkaren, anses vara en stark kandidat att bli president i Kongo-Kinshasa. Han har visat en passionerad kärlek till sitt hemland och en stark önskan att bekämpa den omfattande korruptionen som plågar landet och gör det till ett av världens fattigaste länder trots dess enorma resurser. Men han saknar det politiska nätverk som andra kandidater har, vilket väcker frågan om hans folkliga stöd är tillräckligt.
Mukwege har framför allt blivit hyllad i östra Kongo-Kinshasa för sitt arbete med att rädda kvinnor som har utsatts för sexuellt våld och för sin kamp för mänskliga rättigheter. Han har även tilldelats Nobels fredspris för sitt arbete och har fått internationell berömmelse. Men Kongo-Kinshasa är ett stort land med ett komplext politiskt landskap och en splittrad befolkning tillhörande många olika folkgrupper.
En viktig fråga är hur mycket stöd Mukwege kan få från den katolska kyrkan, som spelar en betydande roll i Kongo-Kinshasa och har sociala reformer och mänskliga rättigheter högt på sin agenda. Men Mukwege har tidigare motstått tanken att bli politiskt aktiv, trots vädjanden från sina beundrare.
Nu verkar Mukwege ha ändrat sig och har meddelat att han kommer att kandidera för att rädda sitt hemland. Det återstår att se om han kan samla tillräckligt med stöd för att bli president och utmana den sittande presidenten Félix Tshisekedi. Många av Mukweges vänner är oroade för hans säkerhet, eftersom han tidigare har utsatts för ett mordförsök efter att ha kritiserat regeringen.
En oro som har väckts är om det är möjligt att förändra det korrupta politiska systemet inifrån och ändå behålla sin integritet. Mukwege anses ha en hög moralisk resning och integritet, vilket kan vara hans största tillgång. Det återstår att se om han kan lyckas med sin politiska karriär och om han kan få Kongo-Kinshasa på rätt väg mot förändring och välstånd för det drabbade folket.