Proves reflektioner vid konferensen som samlades under temat ”Fred mellan folken – Interreligiöst arbete för fred och inkluderande samhällen”, handlade om interreligiösa utmaningar och svar i sammanhang där WCC är engagerad eller bekymrad. ”Religion är en av de många olikheterna i mänskligheten som ibland har använts av splittrande krafter,” sa han. ”Men till min kunskap är det verysällan fallet, om någonsin, att en konflikt kan sägas vara fundamentalt religiös i naturen.”
Mycket oftare, noterade han, ligger etniska delningar eller politiska ambitioner bakom konflikter som presenteras i religiösa termer.
”Jag observerar att de många olika konflikter som har spridit sig runt om i världen på senare tid är symtomatiska för ett gemensamt obehag: avtagande respekt, till och med öppen förakt, för principerna om internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter,” sa han. ”Dessa instrument för internationell rätt förhandlades fram i efterdyningarna av andra världskriget just för att skydda världen från de hemska händelser som vi nu ser igen i Ukraina, i Israel och Palestina och på andra platser.”
Han frågade: Är vårt gemensamma minne verkligen så kort? ”Hur kan vi vara så beredda att avlära lärdomarna från det förflutna och att överge principer som skapades för skyddet av alla medlemmar i den globala gemenskapen?” sa han. ”I den nuvarande geopolitiska kontexten borde det vara den gemensamma första prioriteringen för religiösa ledare från varje religiös tradition att insistera på betydelsen av dessa principer, att kräva att alla regeringar uppfyller sitt juridiska och moraliska ansvar att säkerställa opartisk och konsekvent tillämpning av dessa principer i alla sammanhang, och att vägra att vara politikers och demagogers brickor.”
Keynote address by Peter Prove, director of the WCC Commission of the Churches on International Affairs at the Peace Conference in Jakarta, Indonesia. [Länk till källa]