Dialogen underströk värdet av olika kunskapsformer och framhävde starka samband mellan anpassning till klimatförändringar, minskning av klimatpåverkan, ekosystemhälsa, mänskligt välbefinnande och hållbar utveckling. På kyrkornas vägnar uttryckte Athena Peralta, WCC-programchef för Ekonomisk och Ekologisk Rättvisa, tacksamhet och erkände IPCC:s profetiska roll. Hon beskrev den sjätte bedömningsrapportens syntesrapport som en skarp varning till mänskligheten och en karta ut ur klimatkrisen som erbjuder hopp mitt i de vetenskapliga tecknen om katastroferna.
I sitt inledningsanförande varnade Pichs-Madruga för riskerna med att skjuta upp klimataktion och betonade det minskande möjlighetsfönstret och den betydande klyftan mellan vetenskaplig kunskap och beslutsfattande. Han underströk också behovet av en rättvis omställning till en hållbar ekonomi och betonade vikten av att rikta finansiella resurser och tekniköverföring till samhällen som påverkas av klimatförändringar.
Inför nästa bedömningscykel beskrev Pichs-Madruga utmaningar, inklusive att säkerställa inkludering genom att införliva perspektiv från utvecklingsländer, könsperspektiv och inhemska kunskaper. Han betonade den pågående utmaningen att effektivt kommunicera vetenskapen och göra IPCC:s rapporter både vetenskapligt och policymässigt relevanta.
Som en del av den kommande cykeln kommer IPCC att publicera en särskild rapport om klimatförändringar och städer, vilket ytterligare visar engagemanget för att ta itu med de akuta utmaningarna som klimatförändringarna medför på global nivå.
För att se en fotogalleri klicka här.
För att läsa WCC-generalsekreterarens uttalande om klimatförändringsrapporten ”Rättvisa är vägen till hållbarhet” klicka här.
För att läsa uttalandet om COP28:s ansvar för klimaträttvisa klicka här.