Nyckelfrågor i en talanoa-dialog är: Var är vi? Vart vill vi gå? Hur tar vi oss dit?
Mångfaldiga trosgrupper från hela världen samlades vid Christ Church Jebel Ali i Dubai för att tillsammans fundera över dessa existentiella frågor.
”Frågan är: Varför är vi här?”, frågade Pillay, som talade under en paneldebatt som inledde dialogen. ”Vi är här på COP28 för att föra fram den etiska, moraliska och andliga rösten i vår tids existentiella utmaning.”
Deltagarna delades sedan upp i grupper för djuplodande diskussioner innan de delade sina huvudpoänger i en plenarsession. Utifrån deras diskussioner kommer de att presentera ett budskap till COP28 under den andra veckan av klimatdiskussionerna.
En betydelsefull röst
Den etiska, moraliska och andliga rösten är inte en obetydlig sådan, hävdade Pillay. ”Det sägs att 85% av världens befolkning identifierar sig med en tro, vilket innebär att religiösa aktörer kan utöva betydande inflytande, även på politisk nivå”, sa han. ”Detta bevisades vid det historiska Paris Climate Conference (COP21) år 2015, då representanter från 196 länder enades om att vidta åtgärder för att begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2 grader Celsius och helst vid 1,5 grader Celsius över förindustriell nivå.”
Många ledare inom vetenskap och politik, liksom inom nyhetsmedia, påpekade att COP21 var framgångsrik till följd av insatser från religiösa gemenskaper och interreligiösa aktiviteter, inklusive en petition som samlade 1,8 miljoner underskrifter.
”Åtta år efter Parisavtalet och med varje oroande vetenskaplig rapport från Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) är det tydligt att våra regeringar har varit fruktansvärt och katastrofalt långsamma i sina åtgärder”, sa Pillay. ”Det är tydligt att så mycket mer behöver göras.”
Trosgrupper vill uppmana världens ledare till en djupgående och snabb förändring av hjärtat. ”Som troende har vi en roll att lyfta fram rösten för de utsatta och marginaliserade (som är minst ansvariga för klimatkrisen) och stödja och befästa dem som drabbas mest av klimatförändringarna och som ofta bäst vet hur man bygger en mer klimatresistent planet”, sa han. ”Detta handlar om rättvisa.”
Pillay tror också att trosgruppers roll är att förmedla och odla hopp. ”Vi vet vad som behöver göras och hur man gör det”, sa han.
De många personer som samlats för att tala, be och främja enhet betraktade talanoa-dialogen som ytterst viktig.
”Talanoa-dialogen är avgörande för oss eftersom den samlar rösterna hos troende människor över hela världen och den klimatkris de står inför”, sa Henrik Grape, WCC seniorrådgivare för Vård av Skapelsen, Hållbarhet och Klimaträttvisa. ”Vi befinner oss i en tid när vi måste fasas ut från fossila bränslen så snabbt som möjligt, och affärsintressen försöker förlänga användningen av fossila bränslen.”
WCC:s särskilda sidor om COP28
WCC:s verkställande kommittés uttalande om COP28:s ansvar för klimaträttvisa
”Korsbefruktning av samvete: Förenade för planetens återuppståndelse” – Abu Dhabi Interfaith-uttalande för COP28