På söndag fyller påven Franciskus 87 år och i en intervju med Mexikos N+ Television har han avslöjat sina planer för sin begravning. Påven, som har undvikit mycket av Vatikanens prakt och privilegier, har beslutat att förenkla de intrikata begravningssedvänjor som finns för påvar och bli den första påven på över ett sekel att bli begravd utanför Vatikanstaten.
Intervjun, som hölls med nätverkets Vatikan-korrespondent Valentina Alazraki, spelades in innan påven firade mässa i Peterskyrkan. Franciskus verkade ha återhämtat sig från sin bronkit och skrattade ofta när han diskuterade sin hälsa, migration, relationen med den före detta påven Benedikt XVI samt sina reseplaner. Han sa att han mådde bra men bad om böner då han brottas med ålderdomens begränsningar.
Franciskus avslöjade också att han har arbetat tillsammans med Vatikanens ceremonimästare, ärkebiskop Diego Ravelli, för att förenkla de långa och komplicerade begravningssedvänjor som används för påvarna. Sedan han blev vald till påve år 2013 har Franciskus undvikit den karmosinröda, pälskantade ”mozzettan” och bär inte heller ett guldkors. Istället har han behållit sitt gamla, silverpläterade kors som han använde som ärkebiskop i Buenos Aires. Han har även valt att inte använda de plyschiga, röda ”fiskarskorna” som tidigare påvar bar. Istället bär han sina vanliga, svarta enkla skor och en plastklocka och har gett bort sina tidigare klockor för välgörenhetsauktioner.
Franciskus har beslutat att bli begravd i Roms basilika Santa Maria Maggiore, där han traditionellt ber inför och efter varje utlandsresa, på grund av sin hängivenhet till Jungfru Maria. Själva begravningsmässan förväntas hållas på Petersplatsen. Många påvar är begravda i kryptorna under Peterskyrkan, och den senaste påven som blev begravd utanför Vatikanen var Leo XIII, som dog 1903 och är begravd i Lateranbasilikan i Rom.
Franciskus har sagt att han skulle vara redo att avgå, precis som Benedikt gjorde 2013, om hans hälsa skulle bli extremt dålig. Samtidigt anser han att påveavgångar inte borde bli normen. Han erkänner att han har blivit mindre tålmodig och mer bestämd gentemot sina mer strängt konservativa kritiker sedan Benedikts död för ett år sedan. Han säger att ibland måste man stå upp för sig själv mot vissa människor.
Nyligen vidtog Franciskus disciplinära åtgärder mot två konservativa prelater från USA. När det gäller sin hälsa säger han: ”Jag mår bra, jag är bättre. Ibland får jag höra att jag inte är försiktig eftersom jag känner för att göra saker och röra mig. Jag antar att det är bra tecken, eller hur? Jag mår ganska bra.”
Bronkiten tvingade Franciskus att ställa in en resa till Dubai i början av denna månad för att delta i klimatmötet COP28. Han genomgick en bukhernioperation i juni och verkar ha återhämtat sig helt från den. Han säger att han hoppas göra tre resor nästa år: till någonstans i Polynesien, till Belgien och till sitt hemland Argentina för sitt första besök där sedan han blev påve 2013.