En utredning genomförs för att undersöka hur Storbritannien hanterade coronapandemin. Under långa perioder var det olagligt att samlas i kyrkor och andra religiösa platser i landet. För att bidra till utredningen har den katolska kyrkan i Storbritannien genomfört en enkätundersökning med tusen katoliker. Resultaten av undersökningen visade att 62 procent av de tillfrågade upplevde negativ påverkan på sitt mentala och fysiska välbefinnande då de inte kunde besöka kyrkan.
Sheila Hollins, direktor för The Catholic Union, uttryckte chock över svaren i undersökningen. Hon konstaterade att nedstängningen av kyrkor inte bara var ytterst impopulär, utan också hade en verklig påverkan på människors välbefinnande. Ökningen av ensamhet och depression som direkt följd av kyrkostängningarna ansågs särskilt chockerande av Hollins. Hon menade att behandlingen av kyrkor och andra tronssamfund under nedstängningen var felaktig och betonade att platser för tillbedjan aldrig bör tvingas stänga igen.
Kyrkor placerades i samma högriskkategori som pubar, biografer, frisörsalonger och skönhetssalonger, eftersom regeringen hävdade att social distansering inom dessa platser skulle vara svår under en tid av ökad smittrisk. En respondent i enkäten beskrev kyrkostängningarna som en av de mest påfrestande upplevelserna i sitt liv. En annan respondent sa att det kändes som att en del av denne saknades och en tredje beskrev daglig mässa som den viktigaste händelsen i sitt liv, vilket gjorde hen deprimerad då det inte var möjligt.
Enligt enkäten ansåg endast 25 procent av de tillfrågade att det var nödvändigt att lagstifta om att stänga kyrkor och andra platser för tillbedjan i början av pandemin. Dessutom tyckte 93 procent av de tillfrågade att politikerna inte uppmärksammade människors tro tillräckligt vid beslut under pandemin. Undersökningen visade också att ungefär tio procent av de tillfrågade inte hade återvänt till kyrkan, utan går dit mer sällan eller inte alls sedan pandemin började.