Resultatet bygger på en undersökning om ”levnadsförhållanden” i Sverige, vilken genomförs varje år av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Sveriges riksdag. Undersökningen omfattar ett urval av befolkningen i Sverige, 16 år och äldre som fått svara på frågor via telefonintervjuer eller webbenkäter och gäller år 2022.
Undersökningen visar att äldre är de som är mest nöjda med livet i Sverige. Ju äldre svenskarna är, desto mer nöjda är de med ekonomin, hur mycket tid de har för fritid och med relationerna till familj, grannar och vänner. Inte minst de i pensionsåldern uppvisar nivåer långt över andra grupper när det gäller dessa attityder, visar undersökningen. Den visar också att sammanboende är mer nöjda än ensamstående, inte minst när det gäller sin ekonomiska situation och fritid, liksom att människor som är födda i Sverige med föräldrar födda i Sverige, är mer nöjda med sin ekonomiska situation än människor med utländsk bakgrund, både i första och andra generationen.
Människor med arbete, inte minst egna företagare, visar sig också vara mer nöjda med livet, ekonomin, fritiden, de sociala relationerna, och har också högre tillit till andra människor. I det här fallet visar sig arbetslösa vara betydligt mindre nöjda, inte bara med sin ekonomi, utan uppvisar också en betydligt lägre tillit till andra människor, enligt undersökningen. Människor med funktionsnedsättning visar också något lägre nivåer i samtliga avseenden än den övriga befolkningen.
Ensamstående utan barn i hushållet, personer med utländsk bakgrund, låginkomsttagare och arbetslösa personer, visar undersökningen, känner sig glada i lägre utsträckning än motsvarande grupper sammanboende med barn, höginkomsttagare och sysselsatta i förvärvsarbete. Bland de grupperna finns också många som känner sig ensamma och som upplever att de står utanför samhället.
Bland dem som känner sig allra mest ensamma finns de med de lägsta inkomsterna och arbetslösa, visar undersökningen.
Undersökningen visar också att en betydande andel unga människor känner sig ensamma och upplever att de står utanför samhället. Tolv procent av de unga uppgav att de kände sig ensamma hela tiden eller för det mesta. Var femte (20 procent) av 16–29-åringarna känner sig helt eller delvis utanför samhället, i åldersgruppen.