En ny studie från Christian Aid har avslöjat att de ekonomiska konsekvenserna av katastrofer slår hårt mot de fattiga. Dess rapport, Counting the Cost 2023, listar årets 20 dyraste extremklimatkatastrofer per capita – och organisationen uppmanar till att mer klimatfinansiering ska investeras i tidig varning och snabb handling.
Studiens topplista över de 20 dyraste extremkatastroferna 2023, över 14 olika länder, visar att vissa länder – på grund av storlek, geografi eller andra faktorer – är mer benägna att drabbas av katastrofer.
Välgörenhetsorganisationen upptäckte att den högsta kostnaden per capita för naturkatastrofer var skogsbränderna som drabbade Hawaii i augusti. Kostnaden för dessa skogsbränder beräknas vara över 4000 dollar per person. Detta är långt över den näst dyraste per capita-kostnaden, stormarna på Guam i maj, som kostade nästan 1500 dollar per person. Peru hade den lägsta summan spenderad – 9 dollar per person efter översvämningar.
Med hänvisning till ”en global postnummerlotteri” förklarar Christian Aid att katastrofer är värre för de länder som inte kan stå emot dem på grund av mindre motståndskraftiga hem, där många människor är anställda inom jordbruk som är sårbara för extremt väder, och platser som saknar regeringens investeringar i prevention eller återuppbyggnad.
Cyclone Freddy, som finns med på listan, drabbade befolkningen i Malawi 2023. Mofolo Chikaonda, en 69-årig änka från södra Malawi, förklarade ”den värsta negativa effekten av Cyclone Freddy som jag aldrig kommer att glömma i hela mitt liv är förstörelsen av det enda huset som vi kämpade för att bygga”.
Nushrat Chowdhury, Christian Aids policyrådgivare för klimaträttvisa i Bangladesh, sa: ”Cyclone Freddy var en påminnelse om att de samhällen som minst har bidragit till klimatkrisen lider som mest. Förlust- och skadekostnader uppgår till hundratals miljarder dollar årligen bara i utvecklingsländerna. De rika nationerna måste åta sig de nya och ytterligare medel som krävs för att säkerställa att förlust- och skadefonden överenskommen vid COP28 snabbt kan hjälpa dem som behöver det mest.”
Inget hörn av jorden förskonades 2023, med alla sex bebodda kontinenter representerade på listan. Även stora länder med stora befolkningar förekommer. USA, Kina och Mexiko har alla befolkningar på över 100 miljoner, men drabbades av katastrofer som kostade tiotals dollar per person, vilket innebar miljarder dollar på nationell nivå.
Chief Executive of Christian Aid, Patrick Watt, sa: ”Med 2023 som det varmaste året någonsin har effekterna av klimatförändringen blivit tydligare än någonsin tidigare. Den mänskliga kostnaden för klimatkrisen syns alltmer i bostäder som spolas bort och liv som slutar i översvämningar och stormar, samt grödor och boskap som går förlorade till följd av torka. Detta år var återigen förödande om du hade oturen att bo i ett klimatutsatt land.
”Medan vissa katastrofer får uppmärksamhet i nyheterna, som skogsbränderna på Hawaii, passerar många förödande klimatrelaterade katastrofer obemärkta av omvärlden. När det gäller klimatkrisen finns det en global postnummerlotteri som är orättvis mot de fattiga. I fattigare länder är människor ofta mindre förberedda för klimatrelaterade katastrofer och har färre resurser att återhämta sig med. Resultatet blir att fler människor dör och återhämtningen går långsammare och blir ojämlik. Det finns en dubbel orättvisa i det faktum att de samhällen som drabbas värst av global uppvärmning har bidragit lite till problemet.
”Regeringarna behöver omedelbart vidta ytterligare åtgärder nationellt och internationellt för att minska utsläppen och anpassa sig till effekterna av klimatförändringen. Och när konsekvenserna överstiger vad människor kan anpassa sig till måste förlust- och skadefonden finansieras för att kompensera de fattigaste länderna för effekterna av en kris som de inte har skapat.”
Ytterligare detaljer om studien finns på https://www.christianaid.org.uk/sites/default/files/2022-12/counting-the-cost-2022.pdf