Sök
Stäng denna sökruta.

100 dagar av krig: Välgörenhetsoro för palestinska barn när flyktingboende i Gaza stänger för säkerhet

Ett nätverk av skyddshem i Gaza, där tusentals palestinska flyktingar bor, har tydligen tvingats stänga på grund av den utvidgade israeliska militära insatsen.

Ett nätverk av skyddshem i Gaza som huserar tusentals palestinska flyktingar har tydligen tvingats stänga på grund av den utvidgade israeliska militära aktionen. Anläggningen i Khan Younis hade hjälpt 9 000 människor genom att erbjuda platser att sova på i deras tre skyddshem, varma måltider och aktiviteter för att distrahera barn från störningarna och trauman runt omkring dem.

Men CAFOD, som samarbetar med gruppen som driver anläggningen, säger att det nu är för farligt och att människorna där måste flytta:

”Redan borttvingade från sina hem blir familjer nu igen rotlösa och tvingas flytta till nya, hastigt byggda skyddshem.”

Nyheten kommer 100 dagar efter de skräckinjagande övergreppen den 7 oktober av Hamasattacken mot Israel, som utlöste ett kraftfullt militärt svar och som har kostat 25 000 människoliv, de flesta kvinnor och barn.

Över 1,9 miljoner människor har blivit tvångsförflyttade i Gaza, och många familjer har tvingats flytta flera gånger.

CAFOD säger att civila områden, inklusive skolor, hem, sjukhus och kyrkor, har attackerats och att det blir allt färre platser att söka skydd på.

Janet Symes, chef för Mellanösternprogrammen på CAFOD, berättade för Premier att en permanent vapenvila är den enda chansen regionen har för en lösning på den humanitära krisen.

Hon säger att viss hjälp når fram, men inte alls tillräckligt.

”På lördagen kom det in 108 lastbilar med mat, vatten och andra viktiga humanitära föremål till Gaza… Det är en bråkdel av vad som verkligen behövs. Men det är fortfarande hjälp som kommer in.

”Vi fick höra några goda nyheter från Holy Family-kyrkan i Gaza, som drabbades i ett angrepp strax före jul. De har nyligen fått två veckors förråd av mat och förnödenheter för de som skyddar sig där.

Men Symes säger att hjälpleveranserna är oregelbundna och kräver en enorm mängd hårt arbete vid distributionen under mycket farliga omständigheter.

Förra veckan framförde Sydafrika ett fall till Internationella domstolen där man anklagade Israel för att vara ”genocidalt”, en påstående som den brittiske utrikesministern, Lord Cameron, har avfärdat.