De 10 sämsta länderna att vara kristen i

En kristen förföljelsevakt har utfärdat en varning om den ökande allvaret i global förföljelse och avslöjar att 365 miljoner kristna för närvarande upplever löpande diskriminering på grund av sin tro.

En kristen förföljelsebevakare har utfärdat en varning om den ökande allvarligheten av global förföljelse, och avslöjar att 365 miljoner kristna för närvarande upplever pågående diskriminering på grund av sin tro.
Open Doors publicerade dessa resultat i sin årliga bedömning av länder där troende står inför mest extrem förföljelse och diskriminering.
Här är de tio främsta nationerna där kristna är mest hotade.
1. Nordkorea:
Upptäckt, identifiering eller till och med misstänkt koppling till kristendomen placerar individer och deras familjer i fara för deportation till arbetsläger som politiska brottslingar eller omedelbar avrättning.
Open Doors uppskattar att det finns 400 000 kristna i Nordkorea, även om tillförlitlig och exakt information är svår att få.
2. Somalia:
Open Doors uppskattar att det bara finns några hundra kristna.
På grund av de hårda straffen väljer många troende att leva sin tro i hemlighet. Islamistiska militanter riktar alltmer in sig på och eliminerar kristna ledare. Enbart misstanken om att ha konverterat från islam till kristendomen kan utsätta individer för döden.
3. Libyen:
Det nordafrikanska landet är till övervägande del muslimskt, och de som konverterar till kristendomen betalar det högsta priset för sin tro.
Att sprida evangeliet är strikt förbjudet. I mars 2023 arresterades sex libyer för att ha talat om Jesus och står nu inför dödsstraff.
4. Eritrea:
Trots att vissa kyrkor har fått officiell erkännande är trycket på kristna exceptionellt högt inom alla aspekter av livet i landet.
Konvertiter från islam står inför fängelse och många andra svåra realiteter som tortyr, hunger och sjukdomar som utan behandling ofta leder till döden.
5. Jemen:
Yemenitiska kristna upplever begränsningar av religionsfriheten från sina familjer, myndigheter och radikala islamistgrupper, inklusive Houthi-rebeller i vissa delar av landet.
Den tioåriga inbördeskriget i Jemen har förvärrat kristnas situation, då bistånd främst distribueras av lokala muslimska grupper och moskéer. De anklagas för att diskriminera de som inte anses vara fromma muslimer.
6. Nigeria:
Fler kristna mördas för sin tro i Nigeria än i något annat land. Sidosgrupper till ISIS står för de flesta attackerna mot troende.
Män och pojkar är måltavlor för att förhindra att kristna familjer växer. Kvinnor och flickor kan utsättas för kidnappning och sexuellt våld, och ibland förkastas deras samhällen när de återvänder.
7. Pakistan:
Pakistans hårda blasfemilagar, som ofta används mot minoritetsgrupper, påverkar särskilt kristna som utgör ungefär en fjärdedel av alla blasfemianklagelser.
Troende möter också institutionaliserad diskriminering och blir ofta hänvisade till lågstatusyrken. Myndigheterna reserverar ofta dessa jobb för kristna och kallar dem nedsättande ”chura”, vilket betyder ”smutsig”.
8. Sudan:
Det senaste våldet i landet har hotat religionsfriheten. Minst 165 kyrkor har stängts och andra har förstörts.
Kristna som har konverterat från muslimsk bakgrund möter risker, och vissa avstår till och med från att dela Jesus med sina barn för att undvika att avslöja sin tro för det lokala samhället.
9. Iran:
Myndigheterna ser kristendomen som ett västerländskt försök att underminera den islamiska ordningen.
Kyrkoledare står inför stränga straff, inklusive långa fängelsestraff. Dessutom är Iran Revolutionary Guard Corps (IRGC) alltmer involverad i räder mot hemförsamlingar.
10. Afghanistan:
Samhället tillåter inte religionsfrihet. Om någon upptäcks vara kristen kan de bli gripna och torterade för att avslöja information om trosfränder.
Talibans återkomst till makten 2021 innebär att de flesta kristna lever i troshemlighet medan många andra har lyckats lämna landet.