Easter Initiative är en årlig aktivitet från Världsrådet av kyrkor – Ekumeniska Ackompanjemangsprogrammet i Palestina och Israel, som syftar till att koppla samman påskens berättelser med aktuella realiteter i Palestina och Israel, att belysa utmaningarna för liv präglade av våld, krig och ockupation, samt att vårda hoppet och lyfta fram grupper och individer som strävar efter en rättvis fred.
Årets fjärde konsekutiva initiativ från Världsrådet av kyrkor äger rum under temat ”Ur mörkret – Påskens solidaritet med Heliga Landet”.
WCC generalsekreterare Rev. Prof. Dr Jerry Pillay, som nyligen återvände från ett besök i Heliga Landet, reflekterar att ”Påsken i år äger rum mitt i förödande våld och enormt mänskligt lidande, och utsikterna för fred i Heliga Landet kan verka allt mer avlägsna, kanske mer än på länge. Ändå handlar påskens berättelse i sig om en tid av mörker och förtvivlan, men också om att hålla fast vid hoppet.
”Som kristna, och verkligen som en global mänsklig familj, måste vi arbeta hårt för att skilja, komma ihåg och påminna varandra om vad som krävs för att åstadkomma fred, för att förvandla svärd till plogbillar,” tillade han.
Aktuella realiteter
Påskens Initiativ berättelser och böner kommer också att beröra vikten av solidaritet med den kristna gemenskapen i Palestina och Israel, eftersom många unga familjer står inför det svåra valet att antingen stanna kvar eller söka sin framtid någon annanstans.
Tjugofyraåriga Merna Sayegh, koordinator för ungdomsorganisationen Salt of the Earth, säger att den kristna gemenskapen i den norra delen av Västbanken har minskat till cirka 330 personer som stannar kvar i Jenin-området.
”Förutom mitt arbete som förskollärare, arbetar jag med unga kristna i åldern 4 till 20 år,” säger hon. ”Jag berättar för dem att vår närvaro i Heliga Landet är så viktig, eftersom vi är mitt bland kyrkorna och kristendomens historia.”
Sayegh uppmuntrar barnen att gå i kyrkan, så att de ska känna till sin egen arv. ”Jag säger till ungdomarna att vi måste stanna kvar i Jesu land och skydda det på alla sätt möjligt,” säger hon. ”Jag deltar med dem i religiösa berättelser, religiösa och andliga möten och bibelstudier.”
En påskinitiativberättelse kommer att handla om reflektioner från Fader Frans Bouwen, en präst i den katolska kyrkan som har bott och arbetat för ekumenism i Jerusalem sedan 1969.
När påsken närmar sig vet Bouwen och andra i Jerusalem helt enkelt inte hur det kommer bli. ”Vanligtvis fyller pilgrimerna gatorna,” säger han. ”I år kommer inga pilgrimer att kunna komma före påsken. Palestinier kan inte komma till Jerusalem för att fira.”
Men han är övertygad om att kristna kommer fira påsk oavsett. ”De kommer bli förnyade av detta i sina liv, förnyade av sin tro och hopp för framtiden,” säger han.
Från 1-28 mars kommer resurser inklusive reportage, bibliska reflektioner och böner, påverkansverktyg och innehåll för sociala medier att delas för användning av WCC-medlemskyrkorna och partners. (https://www.oikoumene.org/news/wcc-general-secretary-visits-holy-land-to-strengthen-call-for-just-peace, februari 2024).