Enligt en rapport från en stor svensk kristen tidning står kristna och muslimer i Mozambique inför allvarliga hot till följd av jihadistattacker i landet. Konflikten har redan tvingat över 1 miljon människor att fly och har krävt nära 5 000 liv enligt senaste siffrorna.
Biskop António Juliasse varnar för att situationen kommer att försämras ytterligare, med ”hunger, törst och sjukdom” som omedelbara hot mot den fördrivna befolkningen. Militanta grupper kopplade till ISIS har attackerat över tolv tätbefolkade byar hittills, vilket har tvingat invånare att fly till städer i sökandet efter säkerhet.
Enligt biskopen har invånare ”flytt från byar som reducerats till aska”, och de bär med sig endast det nödvändigaste i knippen på sina huvuden eller på familjens cykel – det är allt de har kvar. Rädslan för framtida attacker driver även dem vars byar inte har attackerats att fly.
Appellen från biskopen är att världen inte ska ”glömma de glömda ansikten” som lider i Mozambique och han uppmanar till en fredlig lösning på konflikten. Den katolska kyrkan har aktivt bistått de fördrivna genom att erbjuda rådgivning, skydd och annan form av stöd.
Kristna utgör en minoritet i norra Mozambique, men både kristna och muslimska samhällen har historiskt samexisterat fredligt. Dock har den senaste upproret lett till en ökning av attacker mot kristna samhällen och institutioner.
John Pontifex, talesperson för Aid to the Church in Need (ACN), har gjort många resor till Afrika och är aktivt engagerad i att erbjuda stöd till de fördrivna människorna under denna konflikt. Han uttrycker särskild oro för de kristna samhällena i området och beskriver en ökning av militant jihadistisk aktivitet.
Pontifex påpekar att han ser en ”massiv förflyttning av människor” och tillägger att det finns ”en enorm mängd människor som desperat vill fly och hitta ett sätt bort från våldet”.