Sök
Stäng denna sökruta.

”Vatikanen fördömer könsidentitetsteori & surrogatmödraskap i ny dokument”

Ny dokument tar ett steg tillbaka från öppningen mot HBTQ-katoliker som påbörjades av påven Franciskus.

I en ny dokument om mänsklig värdighet utfärdat av Vatikanens avdelning som vägleder katolsk lära, förstärktes kyrkans motstånd mot abort, surrogatmödraskap, könteori och alla försök att ändra en persons kön. Desiderar att ha en personlig självbestämmande, som könteori föreskriver, utan denna grundläggande sanning att mänskligt liv är en gåva, innebär att ge vika för den urgammal frestelsen att göra sig själv till Gud. Könteori avser att förneka den största möjliga skillnaden som finns mellan levande varelser: sexuell skillnad. All försök att fördunkla hänvisningen till den oumbärliga sexuella skillnaden mellan man och kvinna bör avvisas.

Deklarationen ”Dignitas Infinita,” eller ”Oändlig Värdighet,” har varit under arbete på Vatikanen i fem år och gått igenom flera utkast och iterationer innan det slutliga dokumentet antogs av Troskongregationen och av påven Franciskus, vars godkännande ger det tyngden av officiell doktrin. Titeln på dokumentet är hämtad från ett tal som påven Johannes Paulus II höll till en grupp funktionshindrade personer i Tyskland 1980, och dokumentet undertecknades av Franciskus på den 19-årsdagen av Johannes Paulus död den 2 april. Efter en lång förklaring av kyrkans förståelse av vad den kallar varje människas ”oumbärliga och inre” värdighet, som den sa finns från början av människans existens och inte kan återkallas, analyserar dokumentet snabbt dagens utmaningar för mänsklig värdighet.

Deklarationen hävdar att könsbytesoperationer, också känt som könsbekräftande kirurgi, ”riskerar att hota den unika värdighet personen har fått från ögonblicket av befruktningen.” Den säger också att kyrkan ”tar ställning emot praxisen med surrogatmödraskap,” när en kvinna bär ett barn åt en annan person, ”genom vilken det oerhört värdiga barnet blir ett rent objekt.” Barn ”har rätt att ha en fullt mänsklig (och inte konstgjort framkallad) ursprung,” konstaterade dokumentet och tillade att ”den legitima önskan att få ett barn inte kan förvandlas till en ’rätt till ett barn’ som inte respekterar detta barns värdighet som mottagare av livets gåva.”

Kyrkans motstånd mot abort och euthanasia underströks också i dokumentet, samtidigt som vikten av att försvara de inneboende värdigheterna hos människor som lever med funktionshinder, äldre och de som lever i samhällets marginaler, särskilt de fattiga. Den lika fördömde krig och politik som lämnar individer berövade mänsklig värdighet. Uttalandets ståndpunkter är sådana som kyrkan länge har hållit fast vid och som Francis ofta har bekräftat. Francis har kallat könteori för ”en form av ideologisk kolonisering” som försöker eliminera viktiga skillnader hos människor, och han har kritiserat dess begrepp som västerländsk propaganda. Påven har kallat surrogatmödraskap ”föraktligt” och skadligt för kvinnor, särskilt de som lever i fattigdom, och Vatikanens representanter vid FN har krävt ett globalt förbud mot praxisen.

Den 4 april mötte Francis några av undertecknarna av Casablancadeklarationen, ett dokument undertecknat i mars 2023 av över 100 advokater, läkare, psykologer, sociologer, filosofer och andra experter från 75 länder som kräver avskaffandet av surrogatmödraskap. Men Francis har också visat en anda av acceptans för HBTQ-personer, välkomnande av transpersonerna till Vatikanen och stödja katolska aktivister som arbetar för inkludering av HBTQ-personer. Kardinal Victor Manuel Fernández, som Francis nyligen utsåg att leda Troskongregationen, gjorde rubriker i december när han godkände ”Fiducia Supplicans,” ett dokument som tillåter välsignelse av samkönade par och andra par i ”irreguljära” situationer. Han klargjorde också att transpersoner kan döpas och få vara gudföräldrar.

Välsignelsen av samkönade par ”är inte menade att rättfärdiga något,” klargjorde Fernandez under en presskonferens där dokumentet om mänsklig värdighet presenterades den 8 april. På grund av den kritik som följde dokumentet om homosexuella välsignelser sa Franciskus doktrinchef att han kände att han var tvungen att försvara det. Han sa att påven inte har någon avsikt att göra doktrinella förändringar eller officiellt ändra dogmer, och lade till att från den här synvinkeln kommer ”det faktum att påven var påve i 11 år betyda ingenting.” Fernández underströk att dokumentet om mänsklig värdighet bör tolkas som en helhet, med tanke på dess starka fördömande av våld mot kvinnor med dess ställningstagande om abort och surrogatmödraskap, och tillämpar dess motstånd mot anti-LGBTQ-lagar och diskriminering på dess reflektioner om könteori och könsbytesoperationer.

Kyrkan gör inte detta för att den är ”chauvinistisk eller bakåtsträvande”, svarade han på journalisters frågor. ”Vi försöker vara konsekventa med människors värdighet bortom alla omständigheter,” tillade han. Fernandez sa att barn som föds genom surrogatmödraskap är lika i värdighet som någon annan person och betonade kyrkans stöd för avkriminalisering av homosexualitet.