Sök
Stäng denna sökruta.

Argentinsk domstol pekar ut Iran och Hezbollah för dödliga bombdådet mot judiskt center 1994

Kristen tidning avslöjar: Attack i argentinsk hämnd mot nedlagt kärnenergisamarbete med Iran.

Argentina’s högsta brottmålsdomstol rapporterade på torsdagen om en ny utveckling i den svårfångade strävan efter rättvisa i det dödligaste angreppet i landets historia – bombningen av en judisk kommunitetscenter-högkvarter 1994 i Buenos Aires, där Iran planerade attacken och Libanons Hezbollah-militanta grupp verkställde planerna.
Domstolen ansåg att Iran och dess libanesiska fullmakt, Hezbollah, var ansvariga för bombningen som dödade 85 personer, skadade 300 och förstörde Latinamerikas största judiska gemenskap, och att attacken var hämnd för att Argentina hade dragit sig ur ett kärnsamarbetsavtal med Teheran.
Domstolen banade väg för offrens familjer att väcka stämning mot den islamiska republiken och påstod att Iran hade en ”politisk och strategisk” roll i bombningen. Under de senaste tre decennierna har Iran inte utlämnat medborgare som är dömda i Argentina och Interpols arresteringsorder har inte lett någonstans.
Domstolens beslut kom inte som någon chock, eftersom Argentinas rättsväsende sedan länge hävdat att Iran låg bakom attacken, vilket har kylt relationerna mellan länderna – särskilt efter att en gemensam utredning kollapsade. Iran har förnekat inblandning och en talesperson för Hezbollah svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar.
Vad vissa fann chockerande var emellertid domstolens misslyckande med att presentera konkreta bevis för Irans direkta inblandning eller kasta ljus över fallet efter 30 års motgångar och skandaler.
Joe Goldman, som medförfattade en bok om de slingrande utredningarna av attacken mot det judiska kommunitetscentret och bombningen av den israeliska ambassaden i Buenos Aires, uttryckte önskan om en seriös utredning för att bevisa Irans inblandning.
Domstolen pekade ut höga iranska tjänstemän och paramilitära revolutionsgardejor för att Iran genomförde attackerna som hämnd för att Argentina hade avskaffat tre kontrakt som skulle ha försett Teheran med kärnteknik på 1980-talet, och dess slutsatser grundades på konfidentiella underrättelserapporter.