Sök
Stäng denna sökruta.

”Modig guatemalansk kardinal kämpar outtröttligt för migranter och de fattiga”

Kardinal Ramazzini lyfts av påven Francis till toppen av den katolska kyrkan för sin outtröttliga fokus på de fattiga och ursprungsbefolkningen.

Under en procession under påsktiden tvekade han inte att kritisera Guatemalas regering. Den underlägsna socialförsäkringen för äldre fick många att känna sig som ”fattiga tiggare”. Ramazzini placerade en plakett på flotten till ära för de äldreomsorgsfrivilliga som bjöd in honom till platsen.

Många av de äldre som volontärerna hade fört i sina rullstolar och gångstöd till processionens rutt kunde knappt tro sina ögon när de såg den 76-årige kardinalen promenera nedför gatan för att umgås med dem, sa gruppen organiserare Teresita Samayoa Bautista.

”Det här är att evangelisera med handlingar,” sa hon. ”För mig var han rösten för ett folk som inte kan tala och lider. Precis som Jesus skulle göra. Detta är vad du kallar engagemang för ett folk, oavsett om de är religiösa eller inte.”

I en nylig intervju med The Associated Press i sitt modesta kontor i Huehuetenango sa Ramazzini att upplevelsen av Guatemalas utmaningar, från inbördeskriget och framåt, fastställde hans engagemang för att översätta tro till handling.

”Här är hur vi kommer att bedömas vid livets slut, eller hur? ’Jag var hungrig, du gav mig inte mat. Jag var törstig, du gav mig inte något att dricka. Jag var i fängelse, och du besökte mig inte,'” citerade Ramazzini från evangeliet. ”Jag försöker, så långt mina mänskliga svagheter och begränsningar tillåter det, att låta detta vara det som styr mitt liv.”

Av över 400 000 katolska präster i världen är det endast 128 kardinalväljare – rollen som Ramazzini antog 2019 — som är ansvariga för att tjäna påven som hans huvudrådgivare i att styra kyrkan och välja nästa.

Detta öppnar dörrar över kontinenter ”till nivåer som många guatemalaner inte har tillgång till,” sa Ramazzini. Han försöker dra nytta av sina möten med kyrkliga och politiska ledare ”för att förmedla de bekymmer och behov hos folket jag tjänar varje dag.”

Under större delen av 50-plus åren sedan sin vigning har Ramazzini varit biskop i San Marcos och sedan Huehuetenango. Dessa bergiga, huvudsakligen indianska regioner drabbades hårt av Guatemalas inbördeskrig, som först slutade 1996, och har kämpat med extrem fattigdom och droghandel sedan dess, vilket har drivit hundratusentals lokala ungdomar att ge sig av norrut till USA.

Utåtriktad i försvaret av ursprungsbefolkningar, naturresurser och demokratiska rättigheter har Ramazzini även förespråkat vad han kallar ett ”strikt och väsentligen mänskligt” tillvägagångssätt för migration. Förra hösten blev han ordförande för Latinamerikas biskopskonferens migrationsnätverk.