Sök
Stäng denna sökruta.

”Skandaler bland kristna ledare – Kan nya normer lösa problemet?”

ECFA höjer kraven på ledarskapets integritet i sina ansvarskriterier.

Den ackrediteringsbyrå som ansvarar för över 2700 evangelikala ideella organisationer vill höja sina standarder för att möta ”en av de största finansiella risker” som kyrkor och ministerier står inför idag: moraliska misslyckanden bland ledarskapet.

I årtionden har Evangelical Council for Financial Accountability (ECFA) fastställt riktlinjer kring finansiell transparens, förvaltning och styrning. I år meddelade organisationen planer på att lägga till ett nytt krav för att ta itu med integritet och karaktären hos ett ministeriums ledare.

Det skulle vara den största förändringen av ECFA:s standarder på 45 år. Först introducerat i mars 2024 fastställer den föreslagna standarden att ”Varje organisation aktivt ska vårda sin ledare och stödja ledarens integritet i enlighet med ECFA:s politik för excellens i att stödja ledarskapsintegritet.”

ECFA-medlemmar och experter inom kristna ideella organisationer håller med om idén bakom den nya standarden, men är osäkra på hur den ska implementeras. I en intervju med Christianity Today jämförde ECFA:s president och VD Michael Martin standarden med ett skyddsräcke.

Medlemmar av ECFA och experter inom den kristna ideella organen är överens om idén för den nya standarden, men är osäkra på exakt hur den ska implementeras. I en intervju med Christianity Today jämförde Michael Martin, president och VD för ECFA, standarden med ett skyddsräcke.

I en undersökning från 2021 genomförde ECFA en enkät bland över 800 av sina medlemsorganisationernas ledare och styrelseordförande, där 94 procent sade att ledarskapsmisslyckanden påverkar donatorernas förtroende. Respondenter sa också att de behövde mer resurser för att stödja ministärsledarnas integritet och ville ha ECFA:s hjälp.

En tre-sidig kommentar om den nya standarden inkluderar följande riktlinjer för medlemskyrkor och ministerier: Styrelsen eller en styrelsekommitté bör möta ledaren minst årligen för att diskutera hur styrelsen ”kan ge lämpligt stöd genom att aktivt vårda ledarskapets integritet och välbefinnande som en hel person”. Ledaren är ansvarig för ”att investera i sitt förhållande med Jesus och skydda sitt hjärta (Ordspråksboken 4:23), sträva att leva obefläckat enligt de bibliska förväntningarna för ledare (1 Timoteus 3:1–7; Titus 1:6–9) och underkasta sig i en anda av kärlek och ödmjukhet (1 Petrus 5:1–6) till det stöd och det stöd som erbjuds ledaren av kyrkans styrelse”.

Styrelsen bör också fråga ledaren om ledarens åtagande att upprätthålla bibliska integritetsprinciper, som fastställs i en skriftlig uppförandekod. Enligt kommentaren bör ledare visa egenskaper som ödmjukhet, tillväxt och Andens frukt. Styrelsen är sedan ansvarig för att dokumentera dessa samtal i sina protokoll.