Sök
Stäng denna sökruta.

Påven ber om ursäkt för homofobiska tillmälen mot homosexuella präster

Påven använder nedsättande ord förfärande flamboyanta homosexuella beteenden - skapar debatt och kritik.

Under ett möte med 200 italienska biskopar förra veckan, påstås påven Franciskus ha använt nedsättande uttryck för att beskriva homosexuella personer i debatter om den italienska kyrkan bör tillåta homosexuella män att träda in i seminariet. . Lokala rapporter hävdar att påven använde det italienska ordet ”frociaggine,” en sällan använt svordom för att beskriva flamboyanta homosexuella attityder. . Påven använde även andra nedlåtande ord för att beskriva homosexuella. .

Enligt en uttalande från Vatikanens talesperson Matteo Bruni lämnade påven aldrig avsikten att förolämpa eller uttrycka sig med homofoba termer, och han ber om sina mest uppriktiga ursäkter till alla som kände sig kränkta av användningen av ett uttryck som rapporterats av andra. . Vatikanen nekade inte till att påven använde de termerna och gav ingen förklaring till vilka som var ”andra” som rapporterade påvens ord. .

Uttalandet klargjorde att påven är medveten om nyhetsrapporteringen angående hans privata möte med de italienska biskoparna och att Franciskus vill upprepa sin övertygelse om att ”i kyrkan finns plats för alla, för alla! Ingen är onödig, ingen är överflödig, det finns plats för alla. Precis som vi är, alla.” . Italienska biskopar, som samlades för det nationella mötet i Rom, överväger att lätta på förbudet mot att låta homosexuella män gå in i seminariet. .

Personer som ägnar sig åt samkönade sexuella handlingar eller har ”djupt rotade homosexuella tendenser” får enligt en vatikansk instruktion från 2005 inte gå in i seminariet. Inspireade av påvens öppenhet mot HBTQ-trogna, diskuterar italienska biskopar möjligheten att avskaffa förbudet mot dem som har homosexuella tendenser. . Under mötet, som varade i en och en halv timme, påstods påven ha sagt att kyrkan bör fortsätta att förbjuda homosexuella män att gå in i prästerskapet. .

Efter sina berömda ord ”vem är jag att döma?” i sitt svar på en fråga om homosexuella präster, uppfattades påve Franciskus nya kommentarer som motsägelsefulla av många troende. . ”När påve Franciskus privata samtal blir offentliga, är det alltid svårt att förstå den fulla betydelsen av vad han säger,” sade Francis DeBernardo, verkställande direktör för New Ways Ministry, en katolsk tjänst för HBTQ-trogna i USA, i ett meddelande till Religion News Service på tisdagen. .