Amid global outrage over an Israeli airstrike that killed at least 45 displaced Palestinians sheltering in tents in Rafah, en koalition av kristna grupper kräver en bojkott och avveckling av företag som ”stöder Israels militära förtryck av palestinier.”
Som kristna strävar vi efter att belysa allas heliga värdighet. Vi har outtröttligt uppmanat vår amerikanska regering att stoppa massakern i Palestina.
Ytterligare påtryckningar behövs, fortsätter uttalandet.
Organisationerna kallade ”ekonomisk icke-samarbete med orättvisa” en kärnpraxis för ickevåldsmotstånd inom den kristna traditionen, med hänvisning till Nya testamentets berättelse om Jesus som välter säljares bord i templet.
Brevet länkar till en lista över företag som den amerikanska vänorganisationen American Friends Service Committee har identifierat som inblandade i specifika människorättsbrott i de palestinska områdena och Israel.
Undertecknarna av brevet inkluderar Alliance for Baptists, American Friends Service Committee, Christians for a Free Palestine, Friends of Sabeel North America, Israel/Palestine Mission Network of the Presbyterian Church (U.S.A.), Palestinian Christian Alliance for Peace och Pax Christi USA.
Mer än 36 000 personer har dödats och över 81 000 har skadats i Gaza, enligt hälsomyndigheterna där, sedan Israel inledde en militäroperation efter Hamas attack den 7 oktober.
Eli McCarthy, en fredsaktivist som är involverad i att organisera brevet, sa att organisatörerna redan hade hört från ytterligare kristna organisationer som var intresserade av att lova att delta i de gemensamma bojkottinsatserna.
”Den kristna uppmaningen till bojkott och avveckling fördjupar vår praktik av aktivt ickevåld. Den illustrerar hur ickevåldets väg utmanar oss att dra tillbaka vårt samarbete från de resurser och materiell makt som möjliggör orättvisa och massatrociteter,” sa McCarthy till Religion News Service via e-post.
Brevet betonar också specifikt en bojkottkampanj mot Chevron, organiserad delvis av American Friends Service Committee samt anti-fossila bränsle advocacy-grupper.
Chevron började producera naturgas igen på en plattform 12 miles utanför Gazaremsan ungefär en månad efter Hamas attacker den 7 oktober, enligt The New York Times.
Judy Coode, kommunikationsdirektör för Pax Christi USA, sa till RNS: ”Vi måste fortsätta göra kreativa och mer betydelsefulla åtgärder för att få en verklig förändring i Mellanöstern. Vi stöder alla ickevåldsinsatser för att uppmärksamma detta problem och göra människor i detta land medvetna om hur vi är kopplade till denna kris.”
Kristna organisationer, som alla tidigare varit involverade i fredsaktivism på olika sätt, förespråkar även en militär embargo, som de förklarar skulle innebära att regeringar, fackföreningar och universitet upphör att göra affärer med israeliska militära och säkerhetsföretag.
Ansträngningen påminner om en internationell strategi som kallas BDS, eller Boycott, Divestment and Sanctions, som syftar till att utöva ekonomiskt och socialt tryck på Israels regering för att tvinga den att upprätthålla de palestinska rättigheterna.
Anti-Defamation League och andra pro-israeliska organisationer har fördömt BDS som antisemitiskt eftersom de hävdar att rörelsen eftersträvar ”utrotningen av världens enda judiska stat.”
Trots dessa farhågor har flera kristna kyrkosamfund, inklusive den presbyterianska kyrkan (U.S.A.), United Church of Christ och Mennonite Church USA, samt United Methodist Church pension board, alla godkänt specifika avvecklingsåtgärder långt innan Israels nuvarande militära kampanj.
I brevet skriver de kristna organisationerna: ”Denna strategi för ickevåldsmässigt icke-samarbete är inte mot existensen av staten Israel, men för den heliga värdigheten, välbefinnandet, säkerheten och mänskliga rättigheterna för alla palestinier liksom israeler.”
Denna artikel har uppdaterats för att klargöra att brevets organisatörer endast kräver bojkott och avveckling, inte sanktioner.