Påven Franciskus har återigen förvirrat och förvånat många med sina senaste kommentarer om homosexualitet och prästerskap. Under sitt möte med de italienska biskoparna hävdade han att homosexuella män inte borde välkomnas till seminarierna. Orden väckte reaktioner och tolkningar, där vissa försvarade påven och menade att uttalandet tagits ur sitt sammanhang.
Andra menade att förvirringen ligger hos de troende som är ivriga att se förändring i kyrkan. En moralteolog och författare hävdade att missuppfattningar om påvens inställning till HBTQ-acceptans bidrar till otydligheten. Trots påvens betoning av inkludering och öppenhet tolkas vissa uttalanden som en uppmaning till en radikal omstrukturering av kyrkan.
Påven har visat en oväntad öppenhet gentemot HBTQ-personer genom olika gester och uttalanden. Han fördömer diskriminering och våld mot HBTQ-individer och välkomnar dem i kyrkan. Men samtidigt är hans ställningstagande mot homosexuella handlingar och surrogatmödraskap tydligt. Han motsätter sig också vigsel av samkönade par, vilket har skapat förvirring och frustration bland HBTQ-aktivister.
Diskussionen kring påvens hållning till HBTQ-frågor och kvinnors roll i kyrkan har skapat debatt och förvirring. Även om påven har öppnat dörrar för dialog och avvikande åsikter i kyrkan, har han inte förändrat kyrkans läror. Trots att alla är välkomna vid bordet under Franciskus ledning, förblir reglerna desamma. Processen med synoden på synodaliteten har avslöjat viktiga frågor och utmaningar för katolska troende, men dessa kommer inte att diskuteras förrän 2025 års möte.