På G7-toppmötet i Italien tar påven Franciskus upp sin oro för artificiell intelligens och betonar behovet av starkare regleringar på området. Han vill se etisk utveckling och användning av AI, med värden som medkänsla, nåd och moral som fundament. Tekniken, menar påven, är för farlig att tillåtas växa okontrollerat.
Giorgia Meloni, Italiens premiärminister, har bjudit in påven Franciskus till G7-mötet för att dra nytta av hans stjärnstatus och moraliska auktoritet. Politiska forskare ser påven som en speciell typ av kändis med stor influens, som kan koppla samman oro för AI med freds- och rättviseprioriteringar.
Historiskt har toppmöten som Gleneagles 2005 i Skottland, med artister som Sting och Pink Floyd, satt fokus på global solidaritet mot hunger och fattigdom. Där beslutade medlemmarna att avskriva världens fattigaste länders skulder. Men i Puglia finns ingen sådan internationell press.
Artificiell intelligens har imponerat med sin förmåga att producera mänskliga svar, men också oroat med farhågor om säkerhet och risker. Vissa fruktar katastrofala konsekvenser som biologiska vapen och desinformation, medan andra ser hot mot jobb och algoritmisk diskriminering.
Påven Franciskus lyfter fram vikten av att garantera mänskliga rättigheter, främja fred och skydda mot desinformation och diskriminering i sitt fredsmeddelande. Vid G7-toppmötet har redan flera medlemmar verkat för mer reglering av AI, med utveckling av internationella riktlinjer och regelverk.