Sök
Stäng denna sökruta.

”Östasiens andliga explosion – trots högst oreligiösa i världen!”

Många östasiater behåller religiösa eller andliga trosföreställningar trots att de inte identifierar sig med en religion.

I östra Asien lämnar människor sin religion i en takt som är bland de högsta i världen enligt en undersökning från Pew Research Center. Många östasiater identifierar sig inte som medlemmar av en organiserad religion, men de behåller andliga övertygelser kopplade till regionens trosuppfattningar.

Pew studerade över 10 000 vuxna deltagare under fyra månader i Hongkong, Japan, Sydkorea, Taiwan och grannlandet Vietnam. Signifikanta antal vuxna över hela regionen säger att de har ”ingen religion”, från 27% i Taiwan till 61% i Hongkong.

Bland de religiöst obundna tror åtminstone 4 av 10 på Gud eller osynliga varelser. En fjärdedel eller fler säger att berg, floder eller träd har andar, och hälften eller fler lämnar offer till avlidna förfäder.

”Regionen är mer religiöst levande än det först kan tyckas när vi mäter religion utifrån vad människor tror och gör, snarare än om de säger att de har en religion”, sa rapporten.

Undersökningen visar också på en anmärkningsvärd nivå av rörlighet i östasiaternas religiösa identifikation. Många säger att de har bytt från den religiösa identitet de uppfostrades i, antingen till en annan religion eller ingen religion. I Hongkong och Sydkorea har 53% av vuxna ändrat sin religiösa identitet sedan barndomen.

Den dominerande trenden är avidentifiering, snarare än byte av trosuppfattning. Andelen vuxna i Hongkong (37%) och Sydkorea (35%) som säger att de uppfostrades i en religion men inte längre identifierar sig med någon är högst i världen.

”Det har varit mycket studier och diskussioner om sekulariseringen i Västeuropa, men det verkar inte ha varit lika mycket diskussion om religiös förändring i människors livstider från Östasien”, sa Jonathan Evans, senior forskare hos Pew och huvudförfattare till rapporten.

”Det har varit väldigt fascinerande att se hur Östasien och religiös identitet passar in i en mer global förståelse.”