Homofobisk attack på Torp – Regnbågsflagga revs sönder

"Kontrovers inom EFK: Kristna regnbågsrörelsen först tillåten på Torpkonferensen - sedan utesluten."

I entrén och på estraden till torpladan svävar inslagna knyten i luften, en konstnärlig installation med ett starkt budskap.
– Inget barn ska behöva titta upp mot himlen och undra om det som faller är bröd eller död, säger konstnären Lauren Fueya under tisdagens gudstjänst.
Installationen som anspelar på barnens erfarenheter i krigets Palestina möter konferensens tusentals gudstjänstbesökare. Konstverket relaterar samtidigt till konferensens tema, glädjebud.
– Om temat för veckan ska vara glädjebud så är installationen mitt gensvar. Vad rymmer detta glädjebud? frågar sig Lauren Fueya.

Frågan om vem glädjebudet angår har diskuterats intensivt inom EFK. En rapport om samkönade relationer har presenterats under det gångna året. Rapporten öppnar upp för ett välkomnande av människor som lever i samkönade relationer. Det har både hyllats och kritiserats. Bland annat inkom en motion till EKF:s kongress om att avfärda rapporten som då ansågs frångå Bibelns undervisning om äktenskapet.
– Uppståndelsen runt motionen inför kongressen gjorde att vi insåg att det var för komplext att samtidigt för första gången ha Kristna regnbågsrörelsen som utställare, berättar missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss, ansvariga för Torpkonferensen.
– Kritiken var massiv, vilket gjorde att vi drog tillbaka inbjudan, fortsätter Linalie Newman.
Då visade det sig att kritiken skulle vara lika massiv från andra hållet. Det kom starka signaler från människor som varit här i många år, som skulle vägra att komma i år. Samma signaler kom från båda håll.

Peter och Malena Andersson, från Missionskyrkan i Finspång, har besökt Torpkonferensen i 20 år. De blev upprörda över beslutet att inte låta Kristna regnbågsrörelsen finnas på plats.
– Vi uppfattade det som att man gav efter för hat-kommentarer. Så vi köpte med oss några regnbågsflaggor, säger Peter Andersson.

Peter och Malena Anderssons husvagn har hela veckan stått parkerad invid huvudgatan på campingområdet. På förtältet monterade de en regnbågsflagga, vilket inte har mottagits väl av alla. Två gånger har flaggan förstörts, en har blivit sönderriven och en är bara försvunnen.
– En person kom till och med in medan vi satt och åt och började tala nedlåtande om att vi hade flaggan, berättar Malena Andersson.
– Det var så klart obehagligt och det har visat för oss hur viktigt det har varit att vi har gjort detta. Vi har stått med alla dem som inte känner sig välkomna här.