Han var en förebild i många avseenden, skriver Samuel Borg, vd för Immanuelskyrkans fastighetsbolag, på Facebook. Mest känd är Wikström dock som folkpartistisk politiker med förflutet först i dess ungdomsförbund sedan i moderpartiet. 1970 blev han riksdagsledamot. När de många åren av socialdemokratiskt ledda regeringar bröts 1976 tillträdde han som utbildningsminister i den första regeringen Fälldin. Han fick också ansvar för kulturpolitiken. Wikström kom sedan att ingå i samtliga borgerliga regeringar fram till 1982, då Palme återkom till makten.
Pelare för socialliberalismen. Den tidigare liberala partiledaren Maria Leissner beskriver Wikström som en ”pelare för socialliberalismen”. Hon pekar också på Wikströms betydelse för det historiska maktskiftet då Sverige – enligt henne – gick ”från närmast enparti-liknande stat till ett land där maktskiften blev det normala”.
Ett av Wikströms politiska initiativ var närradion. Genom direkt kontakt med sin gode vän, den också nyligen avlidne, Gunnar Hallingberg blev Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping först ut med närradio i landet. Under åren 1992 till 97 var han landshövding i Uppsala där han bodde fram till sin död. Wikström var född i Stora Skedvi i södra Dalarna.
Erik Lindfelt.