Sök
Stäng denna sökruta.

”Mellanösterns böner om fred samlar världens uppmärksamhet”

Världen håller andan inför hotet om storkrig i Mellanöstern efter attacken mot Hamas-ledaren Ismail Haniya.

Samtidigt fortsätter Israel att bomba Gaza i jakten på terrorister, medan den iranstödda terrorgruppen Hizbollah beskjuter Golanhöjderna i norra Israel dagligen. Och fortfarande saknas många av de israeler som tillfångatogs i attacken den 7 oktober.
Angrepp och motangrepp. Storpolitiken överskuggar det oerhörda mänskliga lidandet i Gaza, varnar både FN och Diakonia.

Nyligen gjorde dock Norska kyrkans ärkebiskop Olav Fykse Tveit ett gemensamt uttalande tillsammans med Yousef Al Khouri, styrelseledamot i Kairos Palestina. ”Vi kräver respekt för alla människor och ett omedelbart upphörande av kriget i Gaza, samt obegränsad tillgång till humanitär hjälp,” skriver de bland annat.
Och man skräder inte orden när man konstaterar att: ”Kostnaden för civila palestinier är oerhärd: ungefär 40 000 dödade, inklusive över 15 000 barn, runt 90 000 skadade, 2 miljoner tvångsförflyttade och 70 procent av Gazas infrastruktur och bostäder förstörda.”
Den norske ärkebiskopen och  Al Khouri beskriver också de palestinska kristnas situation i dag som otrygg med kränkningar av mänskliga rättigheter, ockupation, annektering, etnisk rensning, apartheid och folkmord.
Uttalandet avslutas med en uppmaning till Kyrkornas världsråd att arbeta i enlighet med de principer som uttalats av Internationella domstolen i Haag (IJC).

Ett så skarpt uttalande, företrädesvis riktat mot Israel, tillsammans med en palestinsk organisation, är ovanligt för kyrkliga företrädare. Men uppmaningar till fred saknas sannerligen inte. Både  Sveriges Kristna råd , Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan, publicerar med jämna mellanrum fredsböner och uttalanden där man kräver ett slut på våldet.
Även Kyrkornas världsråd, talesorganisation för omkring 350 medlemskyrkor, med säte i Geneve, fördömer våldet och uppmanar till fred. Man försöker också på olika sätt stötta sina medlemskyrkor, genom besök och samtal på plats.
Ett sådant besök till Jerusalem och det Heliga landet, som man benämner området, skulle skett i förra veckan men gjordes, av förklarliga skäl, om till ett digitalt solidaritetsbesök.
– Vi är angelägna om att höra direkt från dem som påverkas av det eskalerande våldet. Vi behöver lyssna på dem så att världen ser deras lidande, sade KV:s moderator, den tyske biskopen Heinrich Bedford-Strohm inför besöket.
”Besöket” genomfördes tillsammans med den protestantiska biståndsorganisation ACT Alliance, med bland annat Svenska kyrkans Erik Lysen, och Caritas International.

– Detta pastorala solidaritetsbesök sker i en situation med ett utdraget krig och svåra humanitära behov med en ambtion att förstärka ropen från det Heliga  landet om meningsfull fred, förklarade WCC:s generalsekreterare Jerry Pillay under det inledande mötet med hans helighet Theophilos III, patriark av Jerusalem, and andra kyrkoledare.
Samtalets moderator, Heinrich Bedford-Strohm, fortsatte med att säga att man inte bara vill lyssna utan också förstå och sedan forsätta dialogen med andra för att kunna åstadkomma fred och rättvisa.
Kyrkornas världsråd är en viktig aktör i påverkansarbete, eftersom man talar med en gemensam röst för alla sina 350 medlemskyrkor, som i sin tur har unika möjligheter att påverka sin lokala omgivning.
– Vi fortsätter att arbeta för ett eldupphör och ett slut på kriget. Vi fortsätter att studera den humanitära situationen och möjligheten till hjälp, och vi fortsätter att se på frågan om vad som händer efter kriget, konstaterar Jerry Pillay.