Alla kyrkor och sammanslutningar, som har ett metodistiskt arv och erkänner våra grundläggande doktriner, är välkomna och sist vi räknade var det 1 341 personer anmälda. Det kommer till en del och lägger man till svenskarna blir det väl omkring 3 000, säger han. Vårt folk ligger redan i startgroparna i Göteborg, så vi är väl förberedda, säger han när Sändaren i förra veckan når innan avresan från Sydafrika. Äntligen kan man väl säga. Vi har ju de här konferenserna vart femte år, men den här gången blev det långa fem år, det drog ju ut till sju år på grund av pandemin.
Sverige ingen tillfällighet. Men att det blev Sverige är ingen tillfällighet. Nej, nej, det var ett väldigt medvetet val. Dels för att vi inte varit i Norden på 35 år, senast var i Norge, men också för att vi vill lära oss mer om den här sammanslagningen med baptisterna. Numera har vi pågående samtal med baptistkyrkorna på global nivå, men mig veterligen är det här den första metodistkyrka i världen som slagit sig ihop med en baptistkyrka. Det ska bli mycket intressant att höra hur det fungerar. Han tycker också det ska bli intressant att veta mer hur det är att vara kyrka i ett post-sekulärt modernt samhälle, som Sverige brukar berömma sig av att vara. Eller ska vi säga post-kristet, nej, nej, det gör vi inte. Men det här blir intressant och viktigt för våra delegater från utvecklingsländerna att lära sig hur man sprider evangelium i ett sekulärt samhälle.
Exotiskt för många deltagare. De internationella konferenserna brukar annars arrangeras i länder med stora metodistkyrkor, så Sverige blir annorlunda och rentav exotiskt för många deltagare. Vi är också här för att stötta och uppmuntra de små metodistkyrkorna som finns i era nordiska länder. Methodist council, som arrangerar konferensen, är inte en kyrka i sig utan en paraplyorganisation för många olika metodistkyrkor och organisationer i wesleyansk tradition. Störst är United Methodist Church, den kyrka som Equmeniakyrkan är affilierad med. Ja, den är nog fortfarande störst, säger Natan Abrahams efter att ha tänkte efter ett tag. Man har haft alla de där schismerna och utträdena, men den är nog fortfarande störst ändå.
Splittrats över homosexfrågan. United Methodist Church har alltså mer eller mindre splittrats över homosexfrågan. En fjärdedel av församlingarna i USA, mellan 7 000 och 8 000, har lämnat samfundet och vid generalkonferensen i maj avslutade också ett antal asiatiska konferensen sitt medlemskap. Den kvarvarande kyrkan förnyade sig så att man numera accepterar både homosexuella äktenskap och homosexuella präster. En kontroversiell fråga som borde ligga i hetluften. Men frågan är om den kommer upp på konferensen i Göteborg? Då skrattar biskop Abrahams och säger att det säkerligen kommer att diskuteras i pauserna och i korridorerna. Men det kommer inte upp på den officiella agendan. På konferensen diskuterar vi viktiga frågor och dit hör verkligen inte frågor kring sexualitet. Däremot mission och evangelisation, kriget i Mellanöstern, kriget i Ukraina och klimaträttvisa, för att nu ge några exempel på viktiga frågor. Vi har en fantastisk professor från Fiji på programmet som verkligen kan förklara hur klimatet förändras. Hur vi måste agera nu. Det är sådant vi ska koncentrera oss på. Läser man på litet om biskopen, ser man snabbt att han ofta uttalar sig politiskt, inte minst har han skarpt fördömt Israels bombningar i Gaza, och beskrivit det som folkmord.
Anser han då att en kyrka bör vara politisk? Inför den frågan blir det tyst i luren en stund, sen säger biskopen att det är väl självklart. Klimatfrågan exempelvis är ingen liten sidofråga. Politik och rättvisefrågor det är ju evangeliets hela essens. Men vad ser Ivan Abrahams då själv mest fram emot under Göteborgsdagarna? Jag hoppas förstås främst att allt ska fungera och att transitionen till min efterträdare brasilianaren Leao Neto blir sömlös, säger biskopen som nu lämnar uppdraget som generalsekreterare för Methodist Council, världsmetodisternas styrande organ. Det blir ju samma skifte som ni gör med Lasse, säger Abrahams innan han lägger på för att hinna till flygplatsen och det stora mötet i Göteborg.