Efter decennier av konflikter kring synen på homosexualitet valde många mer konservativa metodister att lämna det stora metodistsamfundet United Methodist Church (UMC). I USA har fler än 7 600 församlingar lämnat, och många har gått över till nybildade Global Methodist Church (GMC). Denna splittring sker i många länder. I Nigeria rasar just nu en bitter konflikt då en biskop, i brott mot stadgarna, lämnat UMC och vill ta med sig församlingar in i GMC. GMC är inte medlem i World Methodist Council (WMC), som samlar alla världens metodister, oavsett samfund, ungefär som Sveriges kristna råd samlar alla kristna samfund i Sverige. Men den avgående generalsekreteraren Ivan Abrahams avslöjar för Sändaren att samfundet har ansökt om medlemskap.
Under konferensen i Göteborg har delegaterna arbetat med de regler som styr mottagandet av nya medlemmar i WMC. I den nya skrivelsen betonas att nya medlemskyrkor måste erkänna andra medlemskyrkor fullt ut. Detta är en förändring som kommer i efterdyningarna av konflikten, då GMC anklagats för att baktala andra metodister, något som samfundet dock själv förnekar.
De sår som uppstått när församlingar lämnat UMC är fortfarande öppna och färska. Jean G. Hawxhurst är präst i UMC i Kentucky, där fler än hälften av församlingarna har gått över till GMC. Jag har varit i tjänst i 28 år, och några av dem som jag tjänat under denna tid har lämnat. Det är djupt smärtsamt, en spricka i Kristi kropp. Även om de lämnat kommer jag alltid att älska dem, säger hon.
För UMC är frågan om GMC. Jean G. Hawxhurst har arbetat med ett uttalande som UMC:s biskopar gjort om nya medlemmar i WMC. I uttalande sägs att nya medlemskyrkor i WMC måste respektera andra kyrkor fullt ut. De måste erkänna andra kyrkor i gemenskapen som sanna kristna kyrkor och uttryck för metodism. Och de måste klargöra att de har nattvardsgemenskap med andra metodistiska kyrkor.
– Det finns plats för alla runt bordet, men det är viktigt att man erkänner varandra som sanna kristna. Jean G. Hawxhurst håller med, men tror att såren kommer att ta tid att läka. Smärtan är djup på båda sidor. Jag hoppas det kan läkas snart, men det kan ta en generation, säger hon.
Kristna i Aleppo vädjar om stöd och förbön
Jihadiststyrkor intar Aleppo – oro för religiösa minoriteter i Syrien. Följ utvecklingen i stadens öde.