Bangladesh:s religiösa minoriteter har rapporterat om plundring, brandstiftning och vandalisering efter Sheikh Hasinas plötsliga avgång som premiärminister förra månaden.
Tusentals unga människor gick först ut på gatorna i juni för att protestera mot en domstolsbeslut som återställde ett kvotsystem för civil tjänst många ansåg vara diskriminerande och exkluderande. Men efter att Hasina förolämpade demonstranterna eskalerade demonstrationerna till våld.
Sedan dess har plundrare attackerat parlamentsbyggnaden, premiärministerns bostad och andra politiska ledare, samt många andra etableringar, inklusive de som tillhör vissa religiösa minoriteter.
Caritas Bangladesh meddelade också att deras regionala kontor i sydvästra Bangladesh attackerades av över 100 plundrare den 4 augusti, och en ledare av mobben informerade gruppen att detta inte var det avsedda målet.
På sociala medier spreds många o verifierade rapporter om mobbar som förstörde en kyrka i distriktet Nilphamari i norra Bangladesh och vissa kristna hem i Khulna, landets tredje största stad.
BHBCUC:s president Neem Chandra Bhowmik uppgav att hans organisation hade fått rapporter över telefon om ”vandalism, skrämsel och hot från 52 av 64 distrikt.”
National Council of Churches i Bangladesh pekade på fall av vandalism riktad mot kyrkor och minoritetskontor och uppmanade till fortsatta böner för skyddet av minoritetsgrupper.
Muhammad Yunus, som svors in som chef för Bangladeshs tillfälliga regering efter att Hasina flydde till Indien, mötte oroliga hinduiska samhällsmedlemmar den 13 augusti. Han lovade sedan att inrätta en hotline för bangladeshiska minoriteter att rapportera om attacker och få snabb åtgärd.
Martha Das, generalsekreterare för National Christian Fellowship of Bangladesh, bad kyrkan att be för dem som hade förlorat sina kära och för en återgång till ”lag och ordning”.
Trots att de utgör en liten minoritet har kristna i Bangladesh varit en aktiv gemenskap, med missionärsverksamhet som går tillbaka till slutet av 1700-talet och som har upprättat kyrkor, skolor och sjukhus.
Bangladesh rankas som nummer 26 på Open Doors 2024 World Watch List, främst på grund av motreaktioner som kristna omvändare möter från sina tidigare muslimska, hinduiska, buddhistiska eller stamgemenskaper.
Protesterna i Bangladesh härstammar från den ekonomiska missnöjet bland många av landets unga människor. (Nästan 50 miljoner bangladeshier är mellan 10 och 24 år gamla.)
På den 1 juli återinförde högsta domstolen en kvot (avskaffad 2018) som garanterade att 30 procent av civila tjänster skulle gå till ättlingar till dem som kämpat för landets självständighet. Studenter krävde att kvoten som gynnade allierade till styrande Awami League-partiet skulle avskaffas.