Sök
Stäng denna sökruta.

Katolska biskopar rockade loss till megakyrkans lovsånger

Musiken från kyrkor som Elevation, Hillsong och Bethel blir populär - startar ny ekumenisk rörelse.

I mitten av juli förvandlades Lucas Oil Stadium, hemmaarena för Indianapolis Colts, till en plats för tillbedjan när över 50 000 katoliker samlades för den nationella eukaristiska kongressen.
Stadion fylld av unga människor, nunnor i olika dräkter och präster i svart och brunt stod inför en altare smyckat med fyra ljusstakar och en gyllene monstrans som visade en konsekrerad värd för eukaristisk tillbedjan.
Där fanns också katolska biskopar och andra tillbedjare i läktarna, med händerna lyfta i tillbedjan som pingstvänner, sjungande ”How Great Is Our God”, en lovsång i megakyrkostil, medan en kyrkorockband spelade på scenen.
Denna sång var en av flera protestantiska lovsånger som sjöngs vid kongressen. Andra inkluderade ”Way Maker”, ”Build My Life”, ”Come to the Altar” och ”Praise”, den senaste hiten från Elevation, en av de så kallade Big Four megakyrkorna som dominerar lovsångstopplistorna.
Närvaron av dessa sånger är ännu ett tecken på de stora fyra kyrkornas seger, vars karismatiska lovsånger kan hittas vid kristna sammankomster av olika slag – från megakyrkosteg och det årliga mötet för Southern Baptist Convention till ungdomsläger och eukaristiska gudstjänster på katolska universitetsområden.
Men sångerna avslöjar också en ny sorts ekumenisk liturgisk rörelse – byggd på vänskap, sånger och delade erfarenheter snarare än formell denominationsmässig samverkan.
En av de tydligaste exemplen på denna ekumeniska liturgiska rörelse kom under COVID-19-pandemin, när hundratals virtuella körer från olika kristna traditioner runt om i världen spelade in versioner av ”The Blessing”, en populär lovsång från Elevation, sa lovsångsskribenterna Sarah Kathleen Johnson och Anneli Loepp Thiessen.
I en artikel från 2023 för den akademiska tidskriften Worship pekade Johnson och Thiessen på att sången hade spelats in mer än 100 gånger – av katoliker i Singapore, lutheraner i delstaten Washington, och en ekumenisk virtuell kör i Pittsburgh – som alla fann gemensam mening i sången.
Johnson, biträdande professor i liturgi och pastorala teologi vid St. Paul University i Ottawa, Ontario, sa att hon har stött på sånger som ”The Blessing” på oväntade platser i över ett decennium – vilket har förändrat sättet hon tänker på dessa sånger.
Dessa sånger, tänkte hon, kan vara ett tecken på att kristna som ofta är uppdelade har mer gemensamt än de inser. De sjunger med fler människor än de tror, sa hon.