Sök
Stäng denna sökruta.

Rohingya-flyktingar i Bangladesh drabbade av våld i lägren efter 7 år – en ny tragedi uppstår

Minoritetsmuslimer flydde från Myanmar år 2017 - sju år senare sitter de fortfarande i flyktingläger.

Rohingyas i Bangladesh markerade sjuårsdagen av sin fördrivning från sina hem i grannlandet Myanmar den 25 augusti 2024. Det var en sorglig tillställning för den länge förföljda muslimska minoriteten från Myanmar, som har mött svåra levnadsvillkor medan de samlats i världens mest trångbodda flyktingläger.

Sedan 2017 har deras situation ständigt utmanats av både sporadisk fientlighet från inom Bangladesh och en pågående inbördeskrig i Myanmar, där den militära regeringen fortsatt att slå ned på Rohingyas hemland i delstaten Rakhine.

Men nyligen händelser i Bangladesh kan erbjuda en glimt av hopp för Rohingya. Månader av politisk oro ledde till avsättningen av den auktoritära premiärministern Sheikh Hasina, vars regering misslyckades med att hitta en lösning på flyktingproblemet.

Den nya tillfälliga regeringsledaren, Nobelpristagaren Muhammad Yunus, har lovat att försvara deras rättigheter som flyktingar och arbeta för att säkra deras eventuella återvändande.

Som en forskare som har skrivit om Rohingyakrisen och tillbringat tid i flyktinglägren, tror jag att oddsen fortfarande är emot Rohingya. Beslutsfattare måste inte bara hantera växande fientlighet bland Bangladeshs lokala befolkning och det pågående Myanmarska inbördeskriget, utan även en underbedömd tredje faktor som utmanar en politisk lösning på krisen: pågående och ökande våld och interna stridigheter bland Rohingya-flyktingar.

Över 750 000 Rohingya flydde från Myanmar i augusti 2017 efter att ha mött en brutal regeringstvång. Sedan dess har ungefär 235 Rohingyas dödats i flyktinglägren i Bangladesh, och dussintals fall av våldtäkt mot Rohingya-flickor och kvinnor samt en mängd kidnappningar har registrerats av de bangladeshiska myndigheterna.

Mordet på framstående personer bland flyktingbefolkningen, inklusive mordet 2021 på Mohib Ullah, en måttlig Rohingya-ledare, har bidragit till den stigande våldsamheten i lägret.