Sök
Stäng denna sökruta.

”Sudans anglikanska katedral är nu en begravningsplats för offer i inbördeskriget, säger ärkebiskopen”

Världens största förflyttning krisen idag - Sudan konflikten i fokus på kristen tidning!

Under sudanesiska inbördeskriget som har ödelagt regionen står All Saints Anglican Cathedral i Khartoum fortfarande. Men dess område är nu en begravningsplats, med ett vandaliserat altare och saknade bänkar, som har huggits upp av soldater för bränsle, enligt ärkebiskop Ezekiel Kondo.

I början av kriget i april 2023 var katedralen platsen för Kondo, den 67-årige primaten för Episcopal (Anglikanska) Kyrkan i Sudan. Den 15 april 2023 tog snabbt stridande från paramilitära Rapid Support Forces kontroll över området, förvandlade det till en operationsbas medan Kondo och hans familj stannade kvar inne.

”Det hände mycket abrupt. Ingen förväntade sig det,” mindes Kondo och berättade för RNS från Port Sudan, en stad vid Röda havet där han har sökt skydd sedan juni förra året. ”Det var lördag när vi var på kontoret och förberedde för söndagsgudstjänsten, efter den första veckan av påskdagen. Vi hörde ett mycket kraftigt ljud av skottlossning, bara för att komma ut och se tung rök välla nära.”.

Kriget om kontrollen över nordöstra Afrika utkämpas mellan två rivaliserande fraktioner av Sudans militärregering: Sudanese Armed Forces, under Abdel Fattah al-Burhan, och paramilitära Rapid Support Forces och dess allierade, under Janjaweed-ledaren Hemedti. Fraktionerna vände sig mot varandra efter att gemensamt gripit kontrollen över civilregeringen.

Begränsningar på medier och tillgång till hjälp har gjort det svårt att få exakta statistik om förstörelsen. FN uppskattar att 750 000 människor är hotade av svält, medan amerikanske sändebudet Tom Perriello har uppskattat att kriget har dödat så många som 150 000 människor. Andra uppskattningar är mycket lägre, med cirka 15 000 bekräftade dödsfall. Kriget har också tvingat mer än 10 miljoner människor att fly och lämnat ytterligare 25 miljoner i akut behov av humanitär hjälp, över hälften av landets befolkning.

För vissa är detta det andra inbördeskriget de har flytt undan på senare år. I Sydsudan dödades närmare 400 000 människor i strider från 2013 till 2018.

Katedralen ligger nära arméns högkvarter och flygplatsen, där den fullskaliga kriget bröt ut under Ramadan förra året. Med den väpnade konfrontationen intensifierad, hade Rapid Support Forces skyndat sina soldater för att omringa kyrkområdet, i hopp om att gudstjänstplatsen inte skulle bombas och skulle garantera dem något skydd.

”De var där vid porten och vi kunde inte göra något. Vi kunde inte komma ut,” sa Kondo. ”Alla familjer som var där samlades i kyrkans sal. Andra människor sprang också och anslöt sig till oss. Vi tillbringade tre nätter där.”.