Sök
Stäng denna sökruta.

”Kyrklig enighet på agendan mellan ortodoxa kyrkor – djupare dialog planeras!”

"Missionären räddade en hel by från svält – berättar om Guds mirakel i människors liv."

I en komuniké beskriver de att de deltog i en bön i Transfigurationskyrkan ledd av Hans Helighet påve Tawadros II, som betonade: ”att bygga relationer av kärlek i Kristus, fördjupa vår förståelse för varandra, kontinuerlig dialog och obevekliga böner skulle […] leda oss alla till hjärtat av vår Herre Jesus Kristus,” och att ”vi behöver ha en ortodox röst byggd på en gemensam syn på globala sociala frågor som nu utgör en stor oro för våra kyrkor.”.

Hans Allhelighet ekumeniske patriark Bartholomaios betonade i sitt budskap: ”Vår oro för och vår hängivenhet åt uppgiften om kristen enhet […] härstammar från en känsla av ansvar och från övertygelsen att ömsesidig förståelse och samarbete är av grundläggande betydelse om vi aldrig vill ’förringa evangeliet om Kristus’ (1 Kor. 9:12), med det gemensamma målet att ’återställa enheten i sann tro och kärlek’.”.

De två ordförandena för den gemensamma kommissionen för teologisk dialog mellan den ortodoxa kyrkan och de orientalisk-ortodoxa kyrkorna, H.E. Äldste metropoliten Emmanuel av Kalkedon (Ekumeniska patriarkatet) och H.E. Metropolit Thomas av Quosia och Mir (koptisk-ortodoxa kyrkan) gjorde presentationer om de tidigare stadierna och framgångarna i dialogen, samt rekommendationer för framtida steg.

”De representanter för de två ortodoxa familjerna möttes i en atmosfär av kristen broderlig kärlek vid det runda bordet,” står det i komunikén. ”En intensiv och fruktbar diskussion ägde rum.”.

Separata möten för familjerna diskuterade frågorna ur varje familjs perspektiv följt av en serie plenarsammanträden.

”Vidare, med en röst och i trohet mot vår gemensamma teologiska, bibliska och patristiska tradition, lyfte alla medlemmar fram frågan om krisen kring familjeangelägenheter och antropologiska utmaningar som finns i dagens sekulära samhälle,” står det i komunikén. ”När 2025 markerar 1700-årsjubileet av det första ekumeniska rådet i Nicaea, och kristna runt om i världen kommer att fira påsk på samma datum, uttryckte representanterna för de två familjerna sin önskan att alla kristna i hela världen firar påsk enligt Nicaeas kanoniska tradition och den ortodoxa paschaion.”.