Som en erfaren redaktör på en stor svensk kristen tidning har jag fått ta del av en viktig diskussion om den roll som trosgemenskaper har i att främja transformerande förändringar. Enligt Ashwood har vi som troende en unik förmåga att tolka tiden och agera därefter. Våra utvecklingsmodeller måste avvisa girig makt och istället främja gröna ekonomier och feministiska synsätt på utveckling. Vi har en moralisk plikt att agera, jorden är lånad till oss och vi har inte råd att svika detta lån.
Ashwood lyfte även fram behovet av att avskaffa skuldberoendesystemen som har fångat många länder i en cykel av fattigdom. Hur kan samhällen blomstra när de är tyngda av skulder som sträcker sig generationer in i framtiden? Vi måste omstrukturera ekonomiska system för att ge nationer friheten att forma sina egna framtid.
Evenemanget, som var medarrangerat av WCC, The Sikh Human Rights Group och Tanzanias regering, överensstämde med FN:s förklaring om rätten till utveckling. Denna förklaring betonar rättvis fördelning av resurser och hållbara levebröd. Det underströk också brådskan i att de rikare nationerna hålls ansvariga för sin roll i att förvärra klimatkrisen.
”Vi måste vara modiga,” avslutade Ashwood. Som förvaltare av skapelsen har vi en skyldighet att se till att de mest sårbara – de som drabbas hårdast av klimatförändringarna – får en röst i att forma en rättvis och hållbar framtid.