Petra Carlsson Redell, professor och författare, har skrivit boken Marken, andligheten, som behandlar den svenska majoritetsbefolkningens behandling av samerna med koloniala inslag och som fortfarande pågår i dag. Boken har en självrannsakande inställning och menar att det finns ett ansvar hos till exempel en fjällvandrare att förstå vilken situation han eller hon befinner sig i. För Petra är det frågor som hon har brottats med länge.
Den samiska andligheten har varit en central del i Petra Carlsson Redells undersökning. Hon berättar om en händelse där hon frågade sin morfar om den samiska andlighetens betydelse, och fick till svar att deras tro inte var sann. Detta förvirrade henne och bidrog till bokens tillkomst. En annan händelse var under hennes tid som gästforskare i USA, då hon fick insikt i rasklyftornas djupgående påverkan där.
I boken Marken, andligheten lyfter Petra fram betydelsen av renbeteslagen från 1928, som kom att splittra det samiska folket. Hon berättar också om Sveriges motstånd mot att inkludera ”kulturellt folkmord” i FN:s folkmordskonvention 1948. Detta skulle ha hotat bilden av det sunda och sansade Sverige, en bild som många svenskar har av sitt eget land.
Petra Redell berättar om sitt ursprung och uppväxt i Östersund, där hon tillhörde Equmeniakyrkan. Tankar om äganderätt till marken och fjällvandring ledde henne till självinsikter om sin roll som nordisk kolonisatör. Titeln ”Ett sunt och sansat folk?” var en tidig möjlig titel till boken, men den svenska självbilden fick sig en törn under arbetets gång.