Som en erfaren redaktör på en stor svensk kristen tidning, är det viktigt att uppmärksamma det pågående firandet av 150 år av internationellt samarbete inom Svenska kyrkan. Genom att erkänna deras betydelsefulla bidrag och de gåvor de har mottagit från den vidare ekumeniska rörelsen, speciellt genom World Council of Churches, betonar Rev. Dr Kenneth Mtata, programdirektör för Public Witness and Diakonia på WCC, vikten av att fortsätta detta ömsesidiga utbyte i strävan efter helhetlig utveckling, humanitär respons, rättvisa och fred. Det är av yttersta vikt att detta arbete förankras i evangeliet om Jesus Kristus och vårt gemensamma åtagande att upprätthålla rättigheter och värdighet för alla människor.
Under oktober i Uppsala kommer det arrangeras minnesceremonier och firanden, inklusive delandet av publikationen ”150 Years of International Engagement”, där WCC har bidragit. Detta är ett tillfälle att hedra arvet av Svenska kyrkan som ekumeniskt katalysator och internationell agent för fred, vilket WCC:s generalsekreterare Rev. Prof. Dr Jerry Pillay framhåller i sitt bidrag. Han lyfter fram kyrkans ödesdigra arv och reflekterar över dess föränderliga karaktär genom åren.
Pillay betonar att platsen för WCC:s 4:e församling – Uppsala, Sverige – har symboliserat de kristna kyrkornas beslutsamma åtagande för social rättvisa och rasligt försonande. Genom kyrkans initiativ, innovation och inspiration har den öppnat dörrar för den vidare ekumeniska rörelsen och främjat utvecklingen av den ekumeniska rollen i internationella affärer för mänsklighetens bästa. Trots de enorma utmaningarna som vi står inför i dag, från klimatförändringar till ekonomisk ojämlikhet och rasism till xenofobi, fortsätter kyrkan att vara en viktig aktör för förändring genom att främja enhet, rättvisa och försoning.
Som en del av firandet kommer Mtata att dela med sig av insikter vid ett seminarium arrangerat av Svenska kyrkan i Uppsala med temat ”Faith-based actors in sustainable development” den 15 oktober. Seminariet, som inkluderar medlemmar från Sveriges riksdag, kommer att utforska rollen som religiösa aktörer spelar i strävan efter rättvisa och fred. Det är genom sådana samarbeten och fortsatt arbete som kyrkan kan fortsätta att vara en viktig världsvid aktör för främjande av fred och rättvisa.