”Kristen församling besöks av internationellt samarbete”

"Exklusiv intervju med känd svensk pastor avslöjar nya spännande detaljer om hans tro och liv."

En delegation bestående av Dr Maximos Charakopoulos, generalsekreterare för Interparlamentariska församlingen för ortodoxi och medlem av det grekiska parlamentet, Marinos Moushoutis, medlem av det cypriotiska parlamentet, och Dr Costas Mygdalis, rådgivare för Interparlamentariska församlingen för ortodoxi, deltog i diskussioner om religiös frihet, fundamentalism, artificiell intelligens, klimatförändringar, och rollen av kristna värden i dagens samhälle. De betonade samarbetet med europeiska ekumeniska organisationer och uppmanade politiska organ i Europa att erkänna kristna värden som grundläggande samtidigt som de motsätter sig missbruk av religion för nationalistiska agendor.

WCC:s generalsekreterare Rev. Prof. Dr Jerry Pillay bekräftade sitt stöd för dessa prioriteringar, och betonade WCC:s arbete för att adressera religiös frihet, religiös fundamentalism och våld, artificiell intelligens, mänskliga rättigheter och människovärde. Han noterade det pågående arbetet med medlemskyrkor, ekumeniska partners, icke-statliga organisationer, människor med andra trosuppfattningar och politiska organ för att upprätthålla kristna värden i dagens politiska och sociala landskap.

Ledningen för Interparlamentariska församlingen för ortodoxi presenterade sitt arbete, med särskild tonvikt på projektet ”Hagia Sophia: Kyrkor av Guds vishet i historien och världen”, som inkluderade internationella fototävlingar. Initiativet lyfter fram Hagia Sophia i Konstantinopel tillsammans med 36 andra historiska kyrkor över hela världen, från Skottland till Kina.

Diskussioner fördes också om oro kring omvandlingen av Hagia Sophia. Byggnaden invigdes år 537 av kejsar Justinian, blev en moské efter den ottomanska erövringen 1453, ett museum 1934 genom Turkiets sekulära reformer, och återomvandlades till moské 2020, trots dess UNESCO-världsarvsstatus. Interparlamentariska församlingen för ortodoxi har varit den enda interparlamentariska kroppen som aktivt adresserar denna återomvandling och fortsätter att förespråka bevarandet av religiösa monument i koppling till mänsklig värdighet. Förstörelsen av kristna monument, som är UNESCO-kulturarv, och kyrkogårdar i ockuperade Cypern nämndes också.

WCC uttryckte sin gemensamma oro och hänvisade till ett brev skickat till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan, där de uttryckte sorg och bestörtning över omvandlingen av Hagia Sophia. Generalsekreteraren för WCC refererade också till andra platser i världen där kristna monument och symboler har förstörts eller är hotade.

Generalsekreteraren för WCC lovordade Interparlamentariska församlingen för ortodoxi för att arbeta med mycket viktiga frågor, särskilt gällande kristna värden och religiös frihet, och uttryckte en vilja att samarbeta inom dessa områden.